Este o zi istorică pentru județul Arad! În prezența domnului Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, și a domnului Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne, s-a semnat cel mai important proiect de infrastructură rutieră al administrației județene: Contractul pentru Varianta Ocolitoare a Municipiului Est!
Proiectul, demarat acum șase ani, înseamnă construirea ultimului segment al inelului de centură al municipiului Arad. Astfel, Aradul va deveni primul municipiu reședință de județ care va avea un inel de centură complet. Prin acest proiect, care include o șosea de 11 kilometri (dotată cu pistă de biciclete), un pasaj trecere cale ferată (la Vladimirescu) și un pod peste Mureș (la Fântânele), asigurându-se legătura între două drumuri naționale DN69 Arad-Timișoara și DN7 Arad-Deva, dar și racordarea la Autostrada Nădlac-Arad-Timișoara.
Documentația semnată astăzi presupune realizarea proiectării tehnice și executarea lucrărilor pe ultimul tronson din inelul de centură al municipiului Arad. Este o lucrare în valoare de 308 milioane lei, câștigată de compania PORR Construct. Termenul de finalizare a lucrării este de 19 luni.
Această șosea de centură va scoate o parte din traficul greu din municipiul Arad. Intenția noastră este ca în perioada următoare să construim încă o centură a municipiului – pe relația Vladimirescu-Horia-Zimandcuz – care să conecteze zonele industriale la drumul expres Arad-Oradea, drum ce reprezintă cel mai important proiect comun de infrastructură a unei asocieri de administrații în România, respectiv Consiliile Județene Bihor și Arad, Primăriile Oradea și Arad.
În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, le-a urat oaspeților „Bun venit la Arad” și a prezentat o sinteză a proiectelor pe care județul Arad le derulează. Este vorba de proiecte de investiții în valoare de 5 miliarde de euro în domeniul infrastructurii rutiere, sănătății publice, extinderii rețelei de apă, canalizare și gaz, infrastructură feroviară.
„Pentru că o parte dintre aceste proiecte sunt din fonduri naționale vă mulțumesc în numele locuitorilor județului Arad, domnule prim-ministru, pentru că putem dezvolta Aradul, putem crește calitatea vieții arădenilor, nu doar cu fonduri europene, ci și cu sprijinul Guvernului României.
Facem aceste investiții pentru că ele au fost solicitate de mediul de afaceri din Arad, pentru că pregătim vestul României pentru aderarea la spațiul Schengen. Din fonduri europene noi am modernizat drumurile transfrontaliere și în prezent derulăm probabil cel mai ambițios program din România de modernizare de drumuri județene: din 1180 de kilometri am finalizat sau suntem în lucru, în diferite faze, de execuție respectiv de proiectare, cu aprox. 750 de km”, a declarat Iustin Cionca, subliniind importanța parteneriatului între Guvern și administrația locală.
De asemenea, Iustin Cionca i-a mulțumit ministrului de Interne Lucian Bode, pentru că în mandatul acestuia la ministerul Transporturilor a fost încurajată cu adevărat descentralizarea. „A încurajat asocierea administrațiilor locale cu administrația centrală, lucru care ne-a permis să începem documentația tehnică pentru drumul expres Arad-Oradea din fondurile Consiliilor Județene Arad și Bihor, respectiv ale Primăriilor Arad și Oradea. Domnul ministru Lucian Bode ne-a indicat astfel ca instrument de lucru OUG 101 din 2020, contribuind nu doar la descentralizarea marilor proiecte de infrastructură, ci și la reducerea riscului de dezangajare în zona proiectelor de infrastructură de transport”, a punctat Iustin Cionca.
La semnarea contractului au fost prezenți numeroși invitați: Gheorghe Falcă – europarlamentar, Toth Csaba – prefect, parlamentari, primari, consilieri județeni, dar și personalul implicat în gestionarea acestui proiect de amploare. „Le mulțumesc tuturor colegilor mei implicați în proiectele de dezvoltare a Aradului și am o rugăminte personală la partenerii noștri de la PORR CONSTRUCT: să munciți bine, dar și repede!”, a conchis Iustin Cionca.
Prim-ministrul României, domnul Nicolae Ciucă, a afirmat că acest proiect se înscrie în strategia Guvernului României pentru dezvoltarea întregii infrastructurii rutiere din țara noastră, pentru a putea îndeplini obiectivul din programul de guvernare: interconectarea la rețelele trans-europene de transport. „Este creat cadrul legal, sunt asigurate fondurile, există voință politică, așa că nu ne mai rămâne decât să trecem la treabă! La nivelul Guvernului există expertiza necesară, există disponibilitate, așa că trebuie să avem realizări în beneficiul cetățenilor. Sunt șase luni de proiectare, se va trece la executarea acestui proiect în primăvara anului viitor. Sper să ne chemați să venim la inaugurare, în termen”, a declarat Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.