Aproape 53.000 de elevi din judeţul Hunedoara vor începe luni, 11 septembrie, noul an şcolar, majoritatea unităţilor de învăţământ beneficiind de autorizaţii de funcţionare emise de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
„Din cele 237 de unităţi de învăţământ din judeţul Hunedoara, 194 au autorizaţie sanitară de funcţionare. Alte 22 de unităţi de învăţământ au elevi sau preşcolari relocaţi în alte spaţii deoarece sunt cuprinse în ample programe de reabilitare. Un număr de 21 de unităţi de învăţământ au dosarele depuse la DSP pentru analiză. O singură documentaţie de avizare a fost respinsă pentru o grădiniţă din oraşul Aninoasa, preşcolarii fiind relocaţi”, a precizat inspectorul şcolar general al judeţului Hunedoara, prof. Maria Ştefănie.
De asemenea, două internate şcolare situate în mediul rural nu au reuşit să obţină autorizarea din partea DSP Hunedoara pentru că nu au asigurate circuitele de funcţionare.
În ceea ce priveşte autorizaţiile din partea ISU Hunedoara, în judeţ sunt 481 de clădiri în care se desfăşoară procesul de învăţământ. Dintre acestea, 104 sunt autorizate, iar 371 nu fac obiectul autorizării. Şase clădiri nu beneficiază de autorizaţii ISU, în patru dintre acestea desfăşurându-se lucrări de remediere a deficienţelor semnalate.
„În această perioadă se efectuează inspecţii tematice şi se verifică unităţile de învăţământ, astfel încât anul şcolar să înceapă în bune condiţiuni”, a precizat prof. Maria Ştefănie.
Situaţia şcolilor din judeţ a fost analizată în mai multe întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ care a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Hunedoara, în prezenţa prefectului Călin Marian.
Acesta a precizat că în anul şcolar precedent, a purtat numeroase discuții cu directorii unităților de învățământ și cu inspectorii școlari, scopul fiind acela de a obține cât mai multe finanțări PNRR pentru digitalizarea şcolilor. El a menţionat că şi în acest an şcolar această component trebuie promovată, alături de proiecte ce vizează modernizarea şcolilor.
În judeţul Hunedoara funcţionează 237 de unităţi de învăţământ, din care 108 beneficiază de personalitate juridică.