Aproape 400 de volume cu opere ale poetului Mihai Eminescu sau comentarii despre poezia sau proza acestuia au fost strânse, în decursul anilor, într-o colecţie privată ce aparţine unei iubitoare de literatură din Deva.
De meserie economist, specializat ca expert contabil şi auditor, Delia Alic a mărturisit că pasiunea pentru opera lui Eminescu i-a fost insuflată încă din anii de liceu, iar după ce a terminat facultatea a reuşit să adune unele dintre cele mai valoroase scrieri ale poetului.
„Ţin minte că în liceu l-am studiat pe Eminescu pe parcursul unui trimestru, timp în care am scris un caiet studenţesc despre opera acestuia. Am rămas o pasionată de literatură, este un hobby, aşa cum ar trebui să-l aibă toţi intelectualii”, explică Delia Alic.
Timp de aproape 40 de ani, deplasările în ţară ale colecţionarei de carte s-au împletit şi cu vizite în librării sau anticariate, astfel că în Bucureşti a ajuns la performanţa ca unii vânzători să-i ‘pună de-o parte’ volume valoroase cu poezie sau proză eminesciană, dar şi opere critice ale unor cercetători pasionaţi de scrierile poetului.
„Am cumpărat cărţile în timp, unele de la anticariat, iar altele din librării, atunci când au apărut. Cea mai scumpă este un volum legat în piele, dar şi o ediţie a lui Maiorescu. Acum deţin circa 400 de volume, unele dintre ele cuprinzând articole de critică. Consider că şi volumele de critică trebuie citite pentru că ele ne ajută să înţelegem mai bine opera lui Eminescu”, este de părere dna Alic.
Între cărţile din colecţia sa se mai numără unele foarte vechi, altele apărute în ediţii cu serie limitată şi înscrisă pe coperta interioară, dar şi volume traduse în diferite limbi. De asemenea, la loc de cinste se află cărţile lui Perpessicius sau unele volume vechi în care ilustraţia este realizată sub forma graficii color.
Mare iubitoare de literatură, Delia Alic mai spune că şcoala românească trebuie să acorde atenţia cuvenită întregii opere eminesciene şi nu doar poeziilor foarte cunoscute.