Anul Nou, în jurul lumii

Peste tot în lume, Anul Nou înseamnă prilej de bucurie, speranță și gânduri bune, dar obiceiurile prin care se celebrează sunt diferite de la popor la popor, de la cultură la cultură.

Unii cred că dacă la miezul noptii au bani asupra lor, înseamnă că în anul ce vine vor fi mai bogați, alții trag speranța că dacă mănâncă douăsprezece boabe de strugure, toate dorințele li se vor împlini, în timp ce în anumite părți ale lumii, Anul Nou înseamnă purificarea prin foc.

Spaniolii obișnuiesc ca de Anul Nou să mănânce câte o boabă de strugure la fiecare din cele douăsprezece bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.

În Grecia, ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi lasă încălțămintea lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare tradiţională pentru această sărbătoare este “vassilopitta”, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

Ruşii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii şi, după ora douăsprezece, să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.

Scoţienii numesc anul nou “Hogmanay”, iar în unele sate sunt aprinse suluri de smoală, care sunt lăsate apoi să se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars şi celui nou îi este permis să vină. Scoţienii cred că prima persoană care va intra în casă de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos dacă această persoană este un bărbat brunet, care aduce un dar.

În ţări din America Latină, precum Ecuador sau Peru, cu puţin timp înainte de Anul Nou, oamenii fac păpuşi de cârpă sau din hârtie creponată, numite ”muñecos”, care reprezintă anul ce s-a terminat. Păpuşile sunt expuse apoi în faţa caselor până pe 31 decembrie, la miezul nopţii, când sunt arse în stradă. Există, de asemenea, credinţa conform căreia dacă porţi o anumită culoare la douăsprezece noaptea, aceasta ar putea aduce noroc în anumite domenii. Astfel, se spune că roşul poate aduce noroc în dragoste, iar galbenul este semn de bani.

Data trecerii în Noul An chinezesc se schimbă în funcție de calendarul lunisolar. El este sărbătorit de chinezii din întreaga lume prin procesiuni pe stradă, unde sunt aprinse mii de lanterne. Chinezii cred că spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, aşa că aprind artificii pentru a le îndepărta. Uneori, ei îşi sigilează ferestrele şi uşile cu hârtie, pentru a nu lăsa spiritele malefice să pătrundă în casă. /www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns