Spitalul Municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a încheiat cu succes anul 2023, unitatea medicală bifând obiective mari pe listele investiţiilor care au vizat modernizarea spaţiilor, dar şi pe cea referitoare la echipamente de înaltă performanţă.
O analiză succintă a progreselor de anul trecut se opreşte automat în cadrul secţiei de radiologie şi imagistică, unde spitalul din Hunedoara dispune de cel mai performant aparat de investigaţii imagistice pe bază de rezonanţă magnetică (RMN) dintre spitalele publice din judeţ. Aparatul a costat peste un milion de euro, bani alocaţi de Ministerul Sănătăţii, şi a putut fi achiziţionat graţie eforturilor făcute de Primăria Hunedoara, în subordinea căreia se află spitalul municipal. Spitalul public municipal din Hunedoara nu a avut niciodată, până acum un RMN.
Mergând mai departe, trebuie să menţionăm reuşita din cadrul Ambulatoriului integrat de specialitate, o investiţie finalizată în luna iulie şi inaugurată în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, a ministrului Familiei, Natalia Intotero, şi a secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.
Reabilitarea policlinicii spitalului, cum este cunoscută de către cei mai mulţi dintre noi, a costat peste 11,7 milioane lei, iar fondurile au fost asigurate printr-o finanţare europeană.
Obiectivul proiectului a fost acela de a creşte nivelul de sănătate a populației județului Hunedoara, prin asigurarea de servicii medicale complexe în regim ambulatoriu, care intră în categoria serviciilor esențiale pentru populație. Proiectul a reuşit să îmbunătățească infrastructura ambulatoriului, aducând-o la standarde superioare de funcționare, asigurând condiţii moderne pentru medicii care lucrează în spitalul din municipiu, prin modernizări şi dotări de specialitate.
Să mai precizăm că în cadrul spitalului funcţionează încă un aparat computer tomograf a cărui achiziţie a fost posibilă din fonduri asigurate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, valoarea acestora ridicându-se la 4,11 milioane lei.
Dincolo de aceste investiţii se află oamenii, cadrele medicale ale spitalului. Ne-am propus să menţionăm doar două reuşite: prima se referă la deschiderea noii ramuri de ortopedie pediatrică din cadrul spitalului, un domeniu care impune provocări mari, mai ales că pacienţii sunt copii. Compartimentul nou înființat funcționează în cadrul Secției de Ortopedie-Traumatologie.
Nu în ultimul rând, numărul mare de cazuri de copii care ajung de Urgenţă cu dureri dentare, unii chiar de vârste fragede, i-a determinat pe medici să se implice în prevenirea unor asemenea situaţii. Multor copii nu li s-a vorbit despre importanţa igienei dentare, chiar dacă au ajuns la vârste de 6,7 sau 8 ani. De aceea, medicii stomatologi s-au deplasat în unităţile de învăţământ ale celor mici, cărora li s-a prezentat cum trebuie să aibă grijă de dinţişorii lor.