ANAF vrea să fiscalizeze eficient închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe personale. Ordinul nr. 398/2021 pentru aprobarea modelului, conținutului și modalității de gestionare a formularului “Fișa capacității de cazare” a fost publicat în Monitorul Oficial în 18 martie 2021.
Prin Legea nr. 296/2020pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a fost aprobat un nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea, în scop turistic, a camerelor situate în locuințe proprietate personală potrivit legestart.ro
Astfel, contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de camere cuprins între unu și 5 camere inclusiv determină venitul anual pe baza normelor de venit și completează, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Ordinul ANAF nr. 398/2020, aprobă modelul, conținutului și modalității de gestionare a formularului “Fișa capacității de cazare”. Contribuabilii au obligația, pentru fiecare an fiscal, să completeze și să păstreze fișa capacității de cazare.
Documentul poate fi consultat AICI: fisa-capacitatii-cazare
Formularul cuprinde date de identificare a contribuabilului/contribuabililor, codul de identificare fiscală, date privind activitatea desfășurată, numărul de camere închiriate în scop turistic, date privind venitul anual.
Cum se completează fișa capacității de cazare
Contribuabilii au obligația, pentru fiecare an fiscal, să completeze și să păstreze fișa capacității de cazare.
Se completează câte o anexă pentru fiecare cameră închiriată în scop turistic.
II.Completarea formularului
4. În rubrica „Anul” se înscrie anul de realizare a venitului.
5. Secţiunea A „Date de identificare a contribuabilului”
5.1. „Nume şi prenume” – se înscriu numele şi prenumele contribuabilului/
contribuabililor.
5.2. „Cod de identificare fiscală” – se înscrie codul numeric personal al contribuabilului sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.
6. Secțiunea B ”Date privind activitatea desfășurată”
”Număr camere închiriate în scop turistic” – se înscrie numărul de camere închiriate în scop turistic, în anul de raportare.
7. Secțiunea C ”Date privind venitul anual”
”Venitul anual”- se înscrie venitul anual corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic, din anul fiscal de raportare, stabilit prin însumarea venitului anual corespunzător fiecărei camere, înscris la rd.3 de la Secțiunea IV
”Determinarea venitului anual” din ”Anexa nr. ….. la Fișa capacității de cazare”.
III. Completarea anexei la Fișa capacității de cazare
8. Secțiunea I ”Date referitoare la camera închiriată în scop turistic” – se înscrie adresa imobilului în care este situată camera închiriată în scop turistic, precum și elementele care permit identificarea acesteia.
9. Secțiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”
Se bifează căsuța/căsuțele corespunzătoare criteriului/criteriilor de ajustare a normei anuale de venit pentru fiecare cameră închiriată în scop turistic.
În situația în care sunt îndeplinite cel puțin 3 dintre criterii, norma anuală de venit poate fi ajustată de contribuabil prin reducerea acesteia cu 30%.
10. Secțiunea III ”Perioada de închiriere a camerei, în scop turistic”
10.1.”Începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic” – se înscrie prima zi de închiriere a camerei.
10.2.”Încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic” – se înscrie ultima zi de închiriere a camerei.
10.3. În secțiune se evidențiază perioada/perioadele din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată.
Prin începerea realizării de venituri se înțelege prima zi de închiriere a unei camere, iar prin încetarea realizării de venituri se înțelege ultima zi de închiriere a aceleiași camere.
11.Secțiunea IV ”Determinarea venitului anual”
Rd.1 ”Norma anuală de venit” – se înscrie norma anuală de venit aferentă unei camere, corespunzătoare localității în care este amplasată locuinţa proprietate personală.
Normele anuale de venit a unei camere, situată în locuinţă proprietate personală, pe categorii de localităţi, sunt publicate de Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, respectiv a municipiului București.
Rd.2 ”Norma anuală de venit ajustată” – se înscrie, dacă este cazul, norma anuală de venit ajustată prin reducerea cu 30% a normei anuale de venit înscrise la rd.1, în situația în care sunt îndeplinite cel puțin 3 din criteriile prevăzute la secțiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”, pct.1-6;
În situația în care, nu sunt îndeplinite cel puțin 3 din criteriile prevăzute la secțiunea II ”Criterii de ajustare a normei anuale de venit”, rd.2 ”Norma anuală de venit ajustată” nu se completează.
Rd.3.”Venitul anual” – se înscrie venitul anual corespunzător perioadei de închiriere în scop turistic a camerei, în cursul anului fiscal respectiv, determinat în funcție de norma anuală de venit (rd.1) sau norma anuală de venit ajustată (rd.2), după caz, potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. /www.alba24.ro