ANAF începe controalele la persoane fizice care fac vânzări online. Inspectorii antifraudă din toată țara vor începe în curând controalele la persoane fizice care fac vânzări prin firme de curierat și au avut încasări ramburs.
Noile prevederi obligă firmele de curierat să raporteze date privind plata cu numerar.
Din primele date raportate la ANAF, de către companii de curierat, aproximativ 17 milioane de colete, în valoare totală de 5 miliarde lei, au fost trimise cu plata ramburs în primele trei luni.
Sumă uriașă încasată de o persoană din vânzări cu plata ramburs
O singură persoană fizică a încasat 44 milioane lei, în primele luni de raportare, din vânzarea de produse cosmetice.
Directorul general al direcţiei Antifraudă din cadrul ANAF, Teodor Alexandru Georgescu, spune că instituţia a identificat 22.000 de persoane care au trimis colete cu plata ramburs în valoare de 1,8 miliarde lei, fără să îşi declare veniturile.
Reamintim că de la începutul acestui an se aplică legea prin care companiile de curierat sunt obligate să raporteze, lunar, la ANAF date cu privire la coletele cu plată ramburs.
„Am identificat, doar din datele trimise de către o companie de curierat, 22.000 de persoane fizice care au trimis colete cu plată ramburs, în valoare totală de 1,8 miliarde lei, şi nu şi-au declarat veniturile”, a spus Teodor Alexandru Georgescu, potrivit zf.ro.
Cele 22.000 de persoane apar în raportările unei singure firme de curierat, astfel că, la nivelul întregii pieţe, numărul ar putea fi mai mare.
ANAF a primit date doar de la 23 de companii din piaţa de curierat, unde activează peste 2.000 de companii. Astfel, numărul real de colete trimise cu plată ramburs este mult mai mare, cele 17 milioane de colete cu plată ramburs fiind datele provenite de la doar 23 de companii din piaţă.
Legea privind raportatea tuturor coletelor cu plata ramburs de către companiile de curierat la ANAF are ca scop reducerea evaziunii fiscale.
Anaf începe controalele la cei care fac bani nedeclarați din tranzacții online
ANAF are aproape finalizată o aplicație prin care pot fi identificate mult mai ușor persoanele cu criterii pe risc în acest domeniu al comerțului online. Va intra curând în testare.
„În lipsa acestei aplicații care să ruleze toți indicatorii de risc asupra bazei de date, acest lucru se face din prima lună de depunere a declarațiilor (de către curieri n.r.) prin rularea fiecărui indicator de risc asupra bazei de date”, a spus el.
O acțiune de control va fi demarată luna asta, afirmă reprezentantul ANAF. /www.alba24.ro