.

Alisa Valeria TOMA: “Doresc să promovez și să păstrez folclorul strămoșesc”

Cântăreața de muzică populară Alisa Valeria Toma din Hunedoara a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în exclusivitate:

– Pentru început prezintă câteva dintre cele mai semnificative date biografice.

– M-am născut într-o zi de vară, într-o zonă cu oameni frumoși la suflet (și la trup) – zona Hunedoarei. Reprezint cu prețuire zona Văii Streiului – ținutul în care am crescut (satul Batiz) și deopotrivă simt că aparțin și zonei Apusenilor (mama mea fiind originară din comuna Avram Iancu – de la Vidra de Sus).

– Ce înseamnă pentru tine cântecul popular?

– Doresc să răspund la această întrebare prin transpunerea către folclorul nostru, a cuvintelor lui Victor Hugo: „Muzica exprimă ceea ce nu poate fi exprimat în cuvinte și ceea ce nu poate rămâne tăcut”.

– De la ce vârstă cânți?

– Aproximativ de la vârsta de 11 ani și jumătate.

– De unde pasiunea pentru cântecul popular?

– La vârsta de 10 ani am ,,bătut la porțile” Clubului Copiilor din Hunedoara (al cărui director pe vremea aceea era domnul prof. Ioan VLAD) pentru a mă înscrie la cursurile de ziaristică. În timp ce îmi îndreptam pașii către clasa de ziaristică, i-am auzit pe colegii de la clasa de muzică populară (coordonată de domnul profesor Tiberiu Zselnyan) cântând…. probabil că și pasiunea cu care cântau învăluită de latura muzicală a mea abia descoperită cu acea ocazie, au stârnit în mine dorința de a rămâne și la clasa de muzică populară. Pe lângă cele enumerate, încununarea a venit cu radioul de unde ,,răsunau” diferitele cântece ascultate de bunici și părinți sâmbetele și duminicile în casa de la țară. Am început apoi să frecventez și cursurile Școlii de Muzică din Hunedoara, la secția pian tehnic (profesor doamna Camelia IAKAB) și cursurile Școlii Populare de Artă Hunedoara secția canto popular (profesor doamna Ica POP).

– Unde și când ai avut prima evoluție pe scenă?

– În ținutul Pădurenilor, la Poienița Voinii – în cadrul emisiunii ,,Tezaur Folcloric” – se întâmpla în anul 1999…

– Ce zonă folclorică reprezinți prin cântecele interpretate?

– Cu mult drag reprezint zona Văii Streiului.

– Punctează cele mai meritorii succese care ți-au întregit personalitatea artistică.

– Fiecare participare la concertele/ emisiunile ,,Tezaur Folcloric” realizate de doamna Marioara Murărescu, a reprezentat o treaptă ascendentă pe scara evoluției mele muzicale. Pe lângă acestea, consider că fiecare prestație muzicală din orice moment, fiecare notă muzicală/ sunet/ acord/ contact cu scena și cu publicul, au contribuit într-un mod deosebit la desăvârșirea mea profesională.

– Ce înseamnă pentru tine scena, spectatorul?

– Contextul/ locul în care încerc să trimit mesajele prin muzică însoțite de gândurile alese către cei cărora le cânt, în timp ce eu preiau o puternică  stare de bine care îmi asigură necesarul energetic pentru o perioadă semnificativă de timp.

– Cum împaci cântecul cu profesia aleasă?

– Am încercat de-a lungul timpului să le realizez pe ambele cu profesionalism, fiecare avându-și locul asigurat și bine determinat, neafectându-se una pe cealaltă.

– Care îți sunt gândurile de viitor privind o continuă formare ca și promotor al cântecului popular?

– Îmi doresc să fiu un urmaș demn al înaintașilor noștri, să promovez în continuare și să păstrez așa cum am învățat tradițiile românești, folclorul strămoșesc – știut fiind că fac parte din leagănul civilizației noastre.

Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate