Alexandra şi Răzvan, doi absolvenţi de 10 ai judeţului

Judeţul Hunedoara a intrat, şi în acest an, în elita naţională prin trei elevi care au primit media 10 la Bacalaureat. Doi dintre ei, Alexandra Pleşa şi Răzvan Vîrtan, au obţinut media 10 chiar înainte de contestaţii.

Avem tineri minunaţi, cu o capacitate intelectuală şi un interes pentru studiul temeinic, de invidiat! Este o remarcă pe care am auzit-o zilele trecute în mai multe locuri din judeţ şi ea vine să întărească ideea că acolo unde şcoala, părinţii şi activităţile din timpul liber se îmbină într-un tot armonios este imposibil să nu descoperim reuşita.

Anul acesta, doi elevi din judeţul Hunedoara – Alexandra Maria Pleşa şi Răzvan Vîrtan, au reuşit să-şi finalizeze examenul de Bacalaureat cu media 10. Sunt doi adolescenţi care au înţeles că performanţa nu se face pe ultima sută de metri şi că rezultatele bune trebuie pregătite din timp.

Alexandra a terminat Liceul teoretic „Avram Iancu” din Brad la clasa de filologie, iar materiile eu preferate au fost limba română, limbile străine, istoria şi geografia.

Am învăţat pe parcurs

„Am învăţat pe parcurs şi acest lucru m-a ajutat foarte mult. În acest fel, în luna iunie doar am repetat materia parcursă în anii de liceu. Apoi, faptul că în timpul şcolii am reuşit să obţin certificate de competenţă lingvistică la engleză şi la informatică mi-a permis să câştig timp pentru studiu la celelalte materii de Bacalaureat”, a spus Alexandra Pleşa, atunci când am întrebat-o care ar putea fi secretul reuşitei sale.

Îşi doreşte să ajungă profesoară şi, de aceea, s-a înscris la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. „Este un vis de când eram mică. Mi-am dorit să devin profesoară, dar deocamdată nu am toate elementele că să pot spune că voi preda în învăţământul preuniversitar sau superior”, a spus Alexandra.

Clujul se potriveşte cu mine

Am întrebat-o de ce a ales UBB şi Clujul, iar tânăra din Brad a răspuns că ştie oraşul încă de când era mai mică. „Cred că Clujul se potriveşte cu personalitatea mea, este un oraş liniştit, iar oamenii sunt foarte prietenoşi”, a apreciat Alexandra.

Cât despre o viitoare plecare în străinătate, viitoarea studentă a UBB crede că ar putea urma stagii de pregătire, însă preferă să lucreze în ţara în care a crescut. „România este o ţară frumoasă!”, este de părere Alexandra Maria Pleşa.

Robotica şi şcoala

În ceea ce-l priveşte pe Răzvan Vîrtan, acesta s-a remarcat, în ultimii ani, prin activitatea pe care a depus-o ca membru al echipei de robotică RobotX, de la Liceul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara.

La fel ca Alexandra, Răzvan a arătat că a studiat constant în toţi cei patru ani de liceu, astfel că Bacalaureatul a venit ca o trecere în revistă a cunoştinţelor acumulate la clasă sau prin studiu individual. „Nu pot să spun că am tras tare în clasa a XII-a sau că nu am mai avut timp de altceva. Cred că m-am pregătit în toţi cei patru ani de liceu, încercând să învăţ constant. Bac-ul a venit ca o trecere în revistă a unor lucruri învăţate pe parcurs”, a explicat Răzvan.

Membru al echipei de robotică RobotiX, de la liceul pe care l-a absolvit, Răzvan Vârtan a reuşit să cucerească, anul trecut, împreună cu colegii săi, medaliile de aur la concursul mondial de robotică din Mexic.

„RobotX m-a format, în primul rând, ca om. Am învăţat să lucrez într-un colectiv de oameni pasionaţi şi să muncesc mult pentru un scop important. Tot acolo am învăţat să reacţionez la stres sau presiune şi aşa am reuşit să fiu relaxat şi când a venit vorba de Bac”, a apreciat tânărul din Hunedoara.

Cercetare în domeniul fizicii

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Răzvan doreşte să facă muncă de cercetare în domeniul fizicii, la o companie sau la o universitate.

Pentru studiile universitare de licenţă se va îndrepta spre Bucureşti, urmând ca pentru masterat să aleagă o experienţă în străinătate.

„Am ales să rămân în ţară pentru primul an şi probabil pentru nivelul de licenţă din mai multe motive, atât financiare, cât şi personale, deoarece îmi era destul de greu să plec în afară, anul acesta. Pentru master şi doctorat îmi doresc o experienţă în afară, dar nu vreau să rămân acolo”, a menţionat Răzvan.

E nevoie de o schimbare radicală

Cât priveşte viitorul României, tânărul de media 10 se declară optimist, dar, aşa cum spune, nu se aşteaptă la o schimbare din temelii a societăţii în care trăim.

„Când vine vorba de România sunt optimist, chiar cred că putem progresa şi cred că în cinci ani lucrurile se vor îmbunăţi din mai multe puncte de vedere. Totuşi, nu mă aştept la o schimbare radicală. Important este să fim cât mai mulţi oameni buni, care să ne dorim progresul şi să fim dispuşi să muncim pentru asta. Şi ar trebui să găsim un mod de a atrage înapoi profesioniştii, care acum sunt nevoiţi să lucreze în afară”, a conchis Răzvan Vîrtan.

Partajează această știre

Lasă un răspuns