Alertă pentru populație, în Alba. Materialul lemnos poate fi purtătorul virusului pestei porcine africane

Reprezentanții Prefecturii Alba atenționează populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană.

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfășurată miercuri, 4 decembrie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, s-au prezentat și dezbătut măsurile care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul județului Alba.

Un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza localităților Sântimbru, Dumitra, Coșlariu, Galtiu, Ciugud, Totoi, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Limba; Galda de Jos, Oiejdea, Berghin, Straja, Henig, alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Mihalț, Obreja, Cistei, Ohaba, Colibi, Secășel, Ghirbom, Vingard, Daia Română, Oarda, Pâclișa, Șard, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Craiva, Tibru, Gala de Jos, Mesentea, Teiuș, Zarieș, unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

„Dorim să atenționăm populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetățenilor din zonele afectate de virusul PPA, să efectueze pe cât posibil acțiuni de dezinfecție a gospodăriilor”, a precizat subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Alba, reunită în ședință miercuri, 4 decembrie, în vederea aprobării planului de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin, a adoptat Decizia nr.5/04.12.2019, prin care se actualizează Programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba.

În prezent aria afectată este formată din zona infectată pe o rază de 8 kilometri, incluzând unitățile administrativ – teritoriale Berghin, Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia și o zonă tampon pe o rază de încă 5 kilometri incluzând localitățile Mihalț, Ohaba, Șpring, Daia Română, Ighiu, Cricău și Galda de Jos./www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns