ALEGE METODA CONTRACEPTIVĂ POTRIVITĂ PENTRU TINE ȘI ASIGURĂ-TE CĂ O FOLOSEȘTI DE FIECARE DATĂ  – 26 septembrie 2024

𝒁𝒊𝒖𝒂 𝑴𝒐𝒏𝒅𝒊𝒂𝒍𝒂̆ 𝒂 𝑪𝒐𝒏𝒕𝒓𝒂𝒄𝒆𝒑𝒕̦𝒊𝒆𝒊 este celebrată la data de 26 septembrie a fiecărui an, având obiectivul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța planificării familiale prin utilizarea contracepției pentru o mai bună sănătate a reproducerii.

Utilizarea metodelor contraceptive este deosebit de importantă în reducerea ratelor de mortalitate infantilă și maternă prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin scăderea incidenței avorturilor.

Accesul la metode contraceptive permite femeilor să facă alegeri privitoare la parcursul educativ și participarea la viața economică activă, ceea ce duce la realizarea unor comunități mai echitabile, care respectă dreptul la viață și libertate, dreptul la exprimare, dreptul la educație și muncă, aducând beneficii semnificative stării de sănătate.

În România prevalența estimată a utilizării contracepției pentru cuplurile căsătorite sau aflate în uniune consensuală este aproximativ constantă –70%. Totuși nevoia neacoperită pentru o metodă de contracepție modernă la femeile de vârstă fertilă tinde să fie ridicată, de aproximativ 26,5%.

Există diferite tipuri de metode contraceptive, dar nu toate se potrivesc în toate situațiile, contextele și pentru oricine. Alegerea metodei potrivite de contracepție este determinată de starea generală de sănătate a persoanei, de vârstă, de dorința de a avea sau nu copii în viitor, de frecvența activității sexuale, de numărul partenerilor sexuali, dar și de momentul și contextul în care se află persoana.

Cunoașterea metodelor contraceptive este primul pas pentru a face alegeri sănătoase. Printre metodele de contracepție se numără contraceptivele orale, contraceptive – implant, contraceptive injectabile, plasturi, inele vaginale, dispozitive intrauterine, prezervative, diafragmă, sterilizarea feminină, sterilizarea masculină, dar și metode tradiționale, cu o eficiență mai scăzută în prevenirea sarcinilor nedorite precum metoda retragerii sau metodele bazate pe conștientizarea fertilității (metoda temperaturii bazale).

Este foarte probabil ca nevoile de planificare familială să fie diferite pe parcursul vieții unei persoane. Astfel, este recomandat ca înainte de începerea vieții sexuale și în diferite momente de decizie ale vieții să se abordeze problematica contracepției cu un cadru medical din cabinetul de planificare familială, din cabinetele de specialitate obstetrică-ginecologie sau la cabinetul medicului de familie. Sfatul medical rămâne esențial pentru a ajuta oamenii să aleagă corect metoda potrivită de contracepție în funcție de contextul individual.

Prevenirea sarcinii în rândul adolescentelor, prevenirea sarcinilor nedorite și a mortalității și morbidității legate de sarcină sunt fundamentale pentru obținerea unor rezultate pozitive în materie de sănătate pe parcursul vieții.

Infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) sunt o cauză globală majoră de îmbolnăvire acută, infertilitate, dizabilități pe termen lung și deces, cu consecințe medicale și psihologice grave pentru milioane de bărbați, femei și sugari.

PLANIFICAREA FAMILIALĂ (PF) asigură exercitarea dreptului persoanei/cuplului de a avea câți copii dorește, la momentul ales și la intervalul dintre nașteri hotărât. Se realizează prin folosirea metodelor contraceptive și tratamentul infertilității.

La nivelul județului Hunedoara există 3 cabinete de PlanificareFamilială situate în structura SpitaluluiJudețean de Urgenta Deva, Spitalul de Urgență Petroșani și Spitalul Municipal Brad.

Beneficiile contracepției/planificării familiale (PF):

  • Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală prin folosirea prezervativului.
  • Reducerea necesității avortului, în special a avortului la risc.
  • Prin prevenirea sarcinii neintenționate, contracepția/PF previne decesele mamelor și copiilor.
  • Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile.

 Date statistice la nivelul județului Hunedoara:

  Anul Gravide Natalitate Întreruperi de sarcină
2020 983 2658 294
2021 900 2535 407
2022 822 2846 342
2023 916 2452 287

 

Anul 2023 <15ani 15-19 ani 20-24

ani

25-29

ani

30-34

ani

35-39

ani

40-44

ani

45-49

ani

>50 ani
Gravidenoudepistate

Total: 916

5 51 186 304 198 134 35 3 0
Avorturi

Total: 287

1 36 44 52 65 60 26 3 0

Partajează această știre

Lasă un răspuns