AGRO: Îngrijirea roșiilor de grădină

Apreciate atât pentru gust, cât și pentru calitățile lor extraordinare, roșiile sunt cultivate în țara noastră pe suprafețe întinse, dar și în micile grădini de legume. Dar ca ele să crească frumos și să obținem recolte pe măsură, trebuie să le acordăm atenție pe toată perioada de vegetație. Și, nu în ultimul rând, să folosim soluții naturale pentru îndepărtarea bolilor și dăunătorilor.

După plantare

Chiar dacă roșiile nu sunt pretențioase, legumicultorii ne sfătuiesc să ținem cont de anumite elemente hotărâtoare pentru dezvoltarea lor viitoare. Iată ce ne sfătuiesc:

  • Pe toată perioada de creștere, temperaturile ideale pentru dezvoltarea roșiilor sunt de 18-25 de grade ziua și 8-10 grade noaptea. Și cum, de obicei, tufele de roșii tind să se înalțe, iar frunzele ajung la plantele vecine, se vor tăia 1-2 frunze de jos. După ce se face acest lucru, planta nu va mai creste în înălțime timp de 7 zile.
  • Dacă nu crește în înălțime, tulpina se va întări, iar acest lucru duce la o recoltă mai bogată.
  • Atunci când este necesar, tăierea poate fi repetată, iar rezultatul va fi și mai bun. După toate aceste terapii de șoc, diametrul tulpinii va fi ideal.
  • Pe parcursul creșterii, se vor înlătura și lăstarii lacomi, care nu au fructe și flori.

Udatul

Roșiile au nevoie de udare constantă. Nu trebuie nici să se exagereze cu apa, întrucât acestea vor înflori mai devreme și nu vor mai rodi. Mai mult decât atât, udarea în exces duce la apariția mucegaiului. Cel mai indicat moment pentru această operațiune este dimineața devreme ori seara pe răcoare. De asemenea, udatul se va face cu grijă, în așa fel încât apa să ajungă pe pământ, nu pe frunze. Doar în timpul zilelor toride de vară, udarea se va face din belșug.

Fertilizarea naturală

  • În locul făcut cu sapa pentru plantare, se adaugă un pumn de făină de oase, care este o sursă vitală de fosfor organic, ajutând, totodată, la înflorire și la sporirea numărului de fructe.
  • Lângă rădăcina plantei, se mai poate pune o mână de urzici, care vor favoriza creșterea, prin conținutul mare de azot.
  • Pentru ca rădăcinile să se păstreze la o temperatură optimă, iar solul să aibă umezeală, roșiile pot fi acoperite la bază cu mulci organic, realizat din ziare sau din paie. În acest fel vor fi ocrotite și de dăunătorii de la baza roșiilor.
  • Gunoiul de grajd putrezit este o altă sursă excelentă de fertilizare.
  • Cojile de banană, bine mărunțite și încorporate în sol, ajută la dezvoltarea optimă a plantelor, fiind bogate în potasiu și magneziu.
  • Dacă frunzele încep să se îngălbenească sau să se ofilească, este indicat să se repete fertilizarea.

 Soluții naturale pentru stropire

Preparate în casă, soluțiile naturale pentru stropirea roșiilor sunt eficiente și, totodată, duc la obținerea unor recolte bogate.

Soluția de urzici

Este utilă atât pe post de îngrășământ, cât și ca insecticid sau fungicid. Pentru obținerea ei, se va proceda în felul următor:

Într-un vas de 10 litri se pun urzicile, fără flori și rădăcini, până la jumătatea lui. Peste ele se toarnă apă călduță și se lasă la macerat, la soare, timp de 7-10 zile. Soluția obținută se diluează cu apă ( un litru din soluția concentrată obținută, la 10 litri de apă). Cu această soluție diluată se poate stropi o suprafață mare. Pentru efect maxim, se adăugă și o mână de cenușă.

Soluția concentrată rămasă se va folosi pentru stropirile următoare. Un astfel de tratament previne îmbolnăvirea plantei, fiind, totodată, și un îngrășământ natural care favorizează creșterea.

Apa de cenușă

Este destul de cunoscută, fiind des întrebuințată atât la roșii, cât și la alte plante. Pentru obținerea ei se vor pune 500 g de cenușă într-o găleată mai mare, peste care se toarnă cinci litri de apă clocotită. Când cenușa s-a așezat pe fundul vasului, apa se strecoară și se pune într-un alt vas. Peste ea se toarnă alți cinci litri de apă de ploaie sau de izvor. Cu soluția obținută se vor stropi culturile de tomate, dar și alte plante din grădină.

Maceratul de usturoi

Este, de asemenea, foarte util, având un spectru larg de  utilizare. Se obține din 200 g. usturoi necurățat, dat prin mașina de tocat, care se pune într-un recipient de doi litri. Vasul se acoperă și se ține la cald, timp de o săptămână, după care, maceratul se strecoară. Se păstrează în sticle închide la culoare, la întuneric și la cald, timp de cinci zile. Pentru stropirea plantelor, se va folosi 60 ml macerat, la 10 litri de apă (de ploaie sau apă stătută). La compoziție se adaugă trei linguri de săpun lichid. Cu soluția obținută se pot stropi atât roșiile, cât și ardeii sau vinetele

Soluție de ceapă și usturoi

Atât ceapa, cât și usturoiul ajută la prevenirea îmbolnăvirii plantei, dar și la îndepărtarea dăunătorilor. Totodată, fiind bogate în substanțe minerale, aceste legume ajută plantele în procesul de dezvoltare. Din ele se poate obține fie un macerat, dar care cere timp, fie o soluție mai simplă. Astfel că, peste ceapa sau usturoiul rămase de anul trecut, se toarnă apă clocotită. După răcire, cu soluția respectivă se stropesc săptămânal legumele, timp de o lună. În zilele în care se efectuează stropirea, temperatura aerului după apusul soarelui nu trebuie să fie sub 15 grade.

Drojdia de bere

Ajută la creșterea plantei. Pentru obținerea unei soluții cu drojdie de bere se procedează în felul următor:  se folosește un vas de trei litri, în care se dizolvă o jumătate de pahar de zahăr, la care se adaugă 100 g de drojdie de bere. Vasul se acoperă, iar soluția se lasă la dospit timp de o săptămână. Din soluția concentrată obținută se pune un pahar, la 10 litri de apă, apoi se pot stropi roșiile. O astfel de soluție poate fi folosită la fertilizarea pe frunze, dar și direct la rădăcină. De asemenea, ea poate fi utilizată și la stropirea altor culturi, precum vinete și ardei.

 Soluția de bicarbonat

Este des folosită, bicarbonatul fiind util atât în bucătărie, cât și la stropirea plantelor. Pentru obținerea soluției, într-un litru de apă călduță se vor dizolva una-două lingurițe de bicarbonat. După dizolvarea completă, cu soluția obținută se pot stropi plantele, iar frunzele se pudrează cu cenușă.

 Soluția cu lapte

Poate fi utilizată și pe post de îngrășământ, dar și pentru combaterea unor boli. Se obține dintr-un litru de lapte, care se toarnă peste nouă litri de apă. La soluția respectivă se adaugă aproximativ 30 de picături de tinctură de iod. Plantele se vor stropi în întregime, o dată la 7-10 zile.

 Maceratul de Coada Calului

Fortifică plantele, dar ajută și la combaterea bolilor și dăunătorilor. Se obține dintr-un kilogram de plantă tânără, fără rădăcină și 10 litri de apă. Se lasă la macerat 1-3 săptămâni, în funcție de temperatura de afară. Fermentația este încheiată atunci când lichidul nu mai prezintă bule de aer pe suprafața lui. Maceratul astfel obținut se folosește în soluție diluată de 1:10.

 Ardeiul iute

Este și el deosebit de util, ajutând la combaterea larvelor de fluturi,  a melcilor, moliilor. Un kilogram de ardei iute, uscat sau proaspăt și mărunțit bine, se acoperă cu apă, lăsându-se la macerat două zile, într-un vas de acoperit. După acest interval, soluția se fierbe și se mai lasă două zile la macerat, după care se amestecă și se filtrează. Se folosește imediat, iar cantitățile sunt următoarele: 250-500 ml soluție concentrată la 10 l apă, la care adăugăm 40 g săpun diluat într-un litru de apă.

 Plante care protejează roșiile

Gălbenelele

Protejază culturile, fiind folosite ca ”armă” împotriva unor  păianjeni sau fluturi mari. De asemenea, se recomandă plantarea lor printre legume. Se mai pot folosi 200 g de semințe mărunțite  și acoperite cu acoperă cu 10 litri de apă, lăsându-se la infuzat 24 de ore. Cu soluția obținută se stropesc plantele.

Ceapa și usturoiul

Plantate în apropierea roșiilor, țin dăunătorii la distanță,  protejând cultura de mană sau alte boli fungice.

 Gălbenelele și busuiocul

Prin mirosul lor, alungă dăunătorii, iar busuiocul dă aromă fructului.

https://wow.bzi.ro, http://legumicultorul.ro, https://ro.blastingnews.com

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns