Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, a făcut, miercuri, o serie de afirmații surprinzătoare despre unul dintre cele mai vechi proiecte de infrastructură demarate înainte de 1989. Este vorba despre obiectivul de investiții „Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb, judeţul Hunedoara“ din comuna Buceș, baraj a cărui construcție a fost demarată în anul 1987, în timpul lui Nicolae Ceaușescu.
Vetuța Stănescu susține că acest obiectiv este de interes național „nu pentru că ar produce energie electrică”, ci pentru că acest baraj protejează vieți și poate deveni obiectiv turistic! Deputatul mai susține că acesta este pentru ea „un proiect de suflet” (deși nu împlinise 18 ani când a început construcția), pentru care s-a zbătut în perioada cât a ocupat funcția de secretar de stat în ministerul dezvoltării și lucrărilor publice, condus de Ion Ștefan (poreclit „Grindă”), în anul 2020. În realitate, obiectivul de investiții este implementat de Ministerul Mediului, iar atribuțiile pe care le avea de îndeplinit Vetuța Stănescu în calitate de secretar de stat nu aveau nicio legătură cu acumularea de la Mihăileni.
„Un alt proiect important PNL care pentru mine a fost un proiect de suflet, a fost Barajul de la Mihăileni. Acest baraj este de interes național, nu pentru că ar produce energie electrică, dar pentru că acest baraj protejează vieți. Este o investiție pentru care eu m-am bătut foarte mult, încă de pe vremea când eram în Ministerul dezvoltării, și nu o să abandonez această luptă. Barajul poate să pună în valoare zona respectivă, poate deveni un obiectiv de interes turistic”, a declarat Vetuța Stănescu la un post de televiziune local.
Vetuța Stănescu a renunțat prin demisie la funcția de secertar de stat în ministerul dezvoltării în favoarea unui post de parlamentar, la finalul anului 2020.
Investiție veche începută în urmă cu 36 de ani
Lucrările de construcţie de la Mihăileni au început în anul 1987, iar până acum a fost finalizat barajul lacului de acumulare, evacuatorul de ape mari şi sediul exploatării. Parţial au fost executate regularizarea în aval a Crişului Alb, devierea DN 74 Brad-Abrud şi strămutarea unor gospodării.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 637/2018 s-au reaprobat caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Acumularea Mihăileni pe râul Crişul Alb, judeţul Hunedoara“, finanţarea obiectivului de investiţii urmând a se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie în buget, din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale „Apele Române“, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
Obiectivele principale ale investiției
De altfel, obiectivele care stau la baza realizării acestei investiții constau în asigurarea necesarului de apă pentru populație și pentru zona industrială, producerea de energie electrică și apărarea împotriva inundațiilor pentru un sector întins al râului Crișului Alb, respectiv Mihăileni-Gurahonț.
Acest obiectiv de investiții este în concordanță cu obiectivele de îmbunătățire a calității vieții oamenilor, cu cele referitoare la standardele de mediu, dar și cu cele care implementează o infrastructură adecvată de prevenire a riscurilor naturale, contribuind esențial la îndeplinirea angajamentelor României față de Uniunea Europeană.
Lacul poate reţine un volum de apă de peste 10,3 milioane de metri cubi şi are o suprafaţă de 119 hectare. Înălţimea barajului lacului de acumulare este de 35 de metri, construcţia fiind realizată din balast, anrocamente şi beton. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 116 milioane de lei.
În prezent, lucrările de construcţie-montaj la amenajarea Mihăileni sunt suspendate ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, alte patru dosare civile în care sunt contestate acte aferente obiectivului de investiţie aflându-se pe rolul instanțelor de judecată.
Marius Anton