În cursul lunii iulie 2021 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a derulat o acţiune de informare publică la nivelul întregului judeţ având titlul : „ MUNCEŞTE LEGAL! CUNOAŞTE-ŢI DREPTURILE”.
Acţiunea a avut drept scop informarea angajatorilor şi a angajaţilor asupra pevederilor principale din legislaţia muncii.
Printre principalele aspect avute s-au numărat : dezavantajele practicării “ muncii la negru” , modalităţile de plată ale salariului, obligaţia de încheiere a unui contract de muncă în formă scrisă anterior începerii efective a activităţii şi înmânarea unui exemplar pentru salariat.
S-au menţionat aspecte legate de clauzele obligatorii ce trebuie inserate în contractual de muncă: data începerii activităţii, durata contractului, locul muncii, funcţia/meseria, durata concediului de odihnă, salariul (cel puţin la nivelul salariului minim brut pe ţară pentru un program de 8 ore/zi), timpul de muncă şi timpul de odihnă, munca suplimentară, munca de noapte, repausul zilnic şi repausul săptămânal sau sărbătorile legale.
Pe parcursul acţiunii s-au distribuit peste 500 de pliante/fluturaţi informativi în special persoanelor fizice găsite la locurile de muncă sau pe stradă.
S-au punctat în timpul distribuirii pliantelor şi aspect legate de angajarea minorilor, Astfel, este interzisă încadrarea în muncă a tinerilor cu vârsta sub 15 ani. Persoanele fizice dobândesc capacitate de muncă doar la împlinirea vârstei de 16 ani. Pentru tinerii care au vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani este necasar acordul părinţilor, tutorelui sau a reprezentantului legal pentru încheierea unui contract individual de muncă şi doar pentru activităţi care să nu le pună în pericol sănătatea sau dezvoltarea personală sau profesională.
Nu în ultimul rând îndemnăm persoanele salariate să nu accepte ca o parte a salariului să le fie plătită “la negru” pe lângă salariul declarat şi fiscalizat. Acest accept îi privează de drepturi de asigurări sociale: indemnizaţie diminuată în cazul concediului medical, diminuarea punctului de pensie şi implicit primirea unei pensii mult mai mici în raport cu veniturile nefiscalizate realizate.
Menţionăm că în orice situaţie în care constată o încălcare a drepturilor conferite de legislaţia muncii orice persoană se poate adresa cu plângere împotriva angajatorului său la ITM Hunedoara la adresa: ITM Hunedoara, Aleea Muncii nr. 2, 330094, Deva, judeţul Hunedoara, la e-mail: [email protected] sau se pot adresa tribunalelor pe a căror rază îşi au domiciliul sau locul de muncă, acţiunea fiind scutită de taxe judiciare sau de timbru şi se judecă în procedură de urgenţă.
Credem că prin această acţiune am reuşit să ne implicăm şi mai mult în conştientizarea angajaţilor şi angajatorilor asupra beneficiilor muncii într-un cadru legal, fiscalizat.