Academia Română și UPT au sărbătorit Centenarul Marin Preda, cu un invitat de onoare – Stere Gulea

Academia Română – filiala Timișoara și Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu filiala timișoreană a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, au organizat luni, 17 octombrie 2022, simpozionul științific „Marin Preda – Centenar”, un eveniment de suflet, care a avut și un invitat de onoare – regizorul Stere Gulea, cel care a realizat filmele Moromeții I și Moromeții II, iar în prezent lucrează la cel de-al treilea film din serie.

„În contextul în care Universitatea Politehnica Timișoara a manifestat, în ultima perioadă, o deschidere din ce în ce mai mare către cultură și în cel al Capitalei Culturale Europene – 2023 am fost bucuroși să organizăm, împreună cu filiala Timișoara a Academiei Române, simpozionul Marin Preda – Centenar, ce marchează 100 de la nașterea marelui scriitor care a însemnat atât de mult pentru România. Marin Preda a avut o contribuție semnificativă la cultura românească, fiind reprezentativ nu doar pentru literatură sau cronica satului românesc, ci pentru întreaga societate”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al Universității Politehnica Timișoara.

În deschiderea evenimentului, acad. Dan Dubină, președintele filialei Timișoara a Academiei Române, după cuvintele de bun venit adresate participanților și invitaților, a rememorat câteva citate celebre din Marin Preda, subliniind și onoarea de a găzdui simpozionul, planificat încă dinaintea datei de 5 august, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea renumitului cronicar al vieții din satul românesc.

După prezentarea filmulețului „Marin Preda la Timișoara”, moderatorul evenimentului, conf.univ.dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, filiala Timișoara, a dat cuvântul participanților la simpozion.

Pornind de la soarta unui roman – Delirul – prof.univ.dr. Adrian Dinu Rachieru a încercat să schițeze un portret al lui Marin Preda de pe care să dezlipească etichetele care i s-au pus de-a lungul timpului.

„Istorie și ficțiune literară” a fost tema alocuțiunii prof. Gheorghe Jurma, care a prezentat metamorfoza satului românesc de la „timpul se scurgea încet” la „timpul nu mai avea răbdare”, subliniind, în același timp, valoarea istorică a operei lui Marin Preda, atestată de documente ale vremii.

Prof.univ.dr. Cornel Ungureanu a rememorat, prin alocuțiunea „Marin Preda – Vremea amintirilor”, momente petrecute atât în compania marelui scriitor, cât și a regizorului Stere Gulea, cel care a realizat două din cele șapte filme inspirate din cărțile lui Marin Preda.

Despre receptarea operei lui Marin Preda în literatura italiană a vorbit prof.univ.dr. Viorica Bălteanu, care a discutat și despre modul în care opera lui Marin Preda este prezentată în universitățile din Peninsulă în care se predă limba română.

Deși nu a putut participa fizic la eveniment, acad Păun Ioan Otiman, președintele de onoare al filialei Timișoara a Academiei Române, a transmis o amplă radiografie a satului românesc, prezentată sub titlul „Reflecții pe marginea unui subiect de bacalaureat: dragostea țăranului român față de glia străbună”.

La finalul unui adevărat maraton „Marin Preda”, regizorul Stere Gulea a prezentat relația sa cu Marin Preda așa cum știe să o facă cel mai bine: prin intermediul unor secvențe din filmele Moromeții I și Moromeții II, reunite sub genericul „Despre democrație în Moromeții”. Menționând că în prezent lucrează la Moromeții III, după un scenariu original scris de el, regizorul a intrat în dialog cu participanții la simpozion, fără a dezvălui însă o dată a lansării sau numele actorului din rolul principal.

Partajează această știre

Lasă un răspuns