A plecat la Cer un preot cu inima de aur

Au trecut doar doi ani de zile de când preoteasa ing. Aura Rudeanu s-a stins din viaţă și iată că, soțul acesteia, preotul prof. univ. dr. Ioan-Octavian Ru­deanu (foto 1) ne-a părăsit și el, plecând la Cer unde se va întâlni cu Dumnezeu și soția sa, lăsând nemângâiat pe unicul fiu, Ionuț Rudeanu.

Ioan-Octavian Rudeanu, fiul preotesei Maria și a preotului Anton Ru­deanu, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar Sibiu și a obținut titlul de doctor în teologie după absolvirea Cursurilor de doc­to­rand în cadrul Academiei Teologice Reformate din Budapesta și Debrețin.
A fost lector la Universitatea „Eötvös Lorand” din Budapesta, dar și la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Uni­ver­sității „Aurel Vlaicu” Arad.
A avut și funcția de director al Direcției Județene Hunedoara pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național.
Ca preot a fost hirotonit în anul 1972 pentru parohia Toplița. A mai slujit la Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Hunedoara și Biserica Sf. Nicolae.
I s-a acordat titlul de protopop iconom stavrofor, ca de altfel distincțiile „Brâul roșu”, Crucea Patriarhală, medalia jubiliară Cavaler al Ordinului Bizantin și Meritul Cultural. A fost semnatar a mai multor cărți și lucrări în specialitate publicate în țară și străină­tate.
Părintele Ioan-Octavian Rudeanu, din cadrul Episcopiei Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, a fost trimis de către Patriarhia Română ca misionar în Beijing, China. Aici, pe lângă săvârșirea slujbelor în limba română, a ridicat o Troiță înaltă de 3 metri pe locul obținut în vederea construirii unei biserici româ­nești.
Trupul neînsuflețit al preotului Ioan-Octavian Rudeanu a fost așezat în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara. A fost înconjurat de flori albe și străjuit de tineri militari. Sluj­ba de înmormântare în pre­zența unui numeros public, printre care, cunoscuți, rude, clerici, politicieni și repre­zen­tanți ai unor institu­ții jude­țene și locale, a fost săvârșită de peste 30 preoți, alături de care s-au aflat: Înaltprea­sfin­țitul Timotei Seviciu și Prea­sfințitul părinte Daniil Stoe­nescu.
Înălţător a fost cuvântul de mângâiere și iertare sus­ținut de preotul prof. Vasile Vlad.
Preotul prof. univ. dr. Ioan-Octavian Rudeanu în timpul vieții a excelat prin răbdare, curățenie, smerenie, iubire de Dumnezeu și aproapele său, fiind un model de trăire sufletească, iar moartea pentru el fiind un moment de fericită întâlnire cu Dumnezeu. Așa se face că pe fețele celor prezenți la înmormântare desprindeai parcă dorința de biruință a vieții, de a fi părtaș la viața cea veșnică, printr-o trăire luminoasă în credința ortodoxă. S-a putut consemna nu numai un act de pietate, ci un suport moral pentru viața fiecăruia.
Am reținut și cuvintele spuse cu sinceritate de către ing. Dorel Palcău din satul Cinciș-Cerna, consătean cu preotul Rudeanu, și anume: “Am trăit cu toți clipe unice și am înțeles că iubirea de Dumnezeu este un moment – fior ce poate satisface sufletul prin chemarea inimii la Tatăl Ce­resc. Pentru a ne împodobi cu florile virtuților și a faptelor bune trebuie să primim sămânța, cuvântul lui Dumnezeu, pe care părintele Ru­deanu, prin activitatea sa duhovnicească ne-a învățat cum să o semănăm”.
Pe fondul cântecelor creș­tinești interpretate de corul bisericesc „Anastasis”, al sal­velor de pușcă, și al glasului de goarnă ce se înălța la cer ca o strigare, sicriul acoperit de lacrimile durerii celor apro­piați și cunoscuți a fost așezat în cavoul pregătit în fața Bise­ricii Sf. Nicolae din orașul de pe Cerna.
Au consemnat Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns