Cel mai mare pelerinaj din țară a început vineri dimineața și va dura până în 15 octombrie. La Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, sunt așteptați mii de credincioși, în această perioadă. În municipiu, incidența este de aproape 8.
Autoritățile spun că au pregătit măsurile necesare pentru desfășurarea evenimentului. Masca este obligatorie și deplasările sunt restricționate de la opt seara.
La racla Sfintei Parascheva pot merge atât oameni vaccinați, cât și nevaccinați.
Anul trecut, de hramul Sfintei Parascheva, România trecea de 4.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Anul acesta, sunt aproape de patru ori mai multe cazuri noi pe zi.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB), preotul Constantin Sturzu, a anunţat că racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva este scoasă din Catedrala Mitropolitană, de vineri dimineața.
Este depusă într-un baldachin special amenajat pentru închinare, alături de racla cu moaştele Sfântului Gheorghe.
” Alături de moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva nu vor fi, ca în alţi ani, sfinte moaşte din ţară sau străinătate, ci sfinte moaşte aduse de aici, din Eparhie.
Este vorba de Sfântul Gheorghe, care a primit acest de supranume de „pelerinul” în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui. (…) Cei care vor veni se vor putea închina la raclă şi să o atingă. Aşa cum se făcea şi înainte de pandemie, din când în când racla este curăţată şi dezinfectată”, a declarat preotul Constantin Sturzu. /www.alba24.ro