A fost sărbătoare în familia de la Arte!

Luni, 28 noiembrie 2022, sălile de cursuri și sălile festive ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță”  din Deva au răsunat pline de exuberanță cu ocazia vizitei cadrelor universitare de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Ziua a început cu un concert educative pentru copii, prin intermediul căruia în jur de 100 de preșcolari și elevi din ciclul primar au fost duși pe tărâmul magic unde muzica clasică întâlnește basmul. Cvintetul de suflători, format din: CDA dr. Raluca Ilovan – flaut, stud. Ioana Sabo – oboi, CDA drd. Gavril Cupșa – corn, lect. univ. dr. Rareș Sângeorzan – fagot, conf. univ. dr.Răzvan Poptean – clarinet, însoțiți de Alina Mișoc, în rol de povestitor,  au captat atenția micuților cu un moment musical inspirat  din povestea „Punguța cu doi bani”.

Elevii claselor de liceu au participat la cursuri de măiestrie dedicate diverselor instrumente musicale și canto, în funcție de specialitățile pe care le studiază. Aceștia avut oportunitatea de a fi îndrumați, pentru câteva ore, de profesori tineri și entuziaști, cu experiență academic și concertistă, după cum urmează:

– pian – asist. univ.drd. Mihai Diaconescu;

vioară– lect. univ. dr. Răsvan Dumitru;

– violoncel– lect. univ. dr. Octavian Lup;

– chitară– lect. univ. dr. Beke Istvan-Ferenc;

flaut – CDA dr. Raluca Ilovan;

clarinet –conf. univ. dr.Răzvan Poptean;

saxofon– lect. univ. dr. Zoltan Reman;

trompetă – conf. univ. dr. Gabriel Posdărescu;

– canto – lect. univ. dr. Diana Țugui;

canto popular – asist. univ.dr. Larisa Prună.

Totodată, elevilor le-a fost prezentată activitatea și diversitatea cursurilor Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca,  clasele XI-XII având posibilitatea de a fi studenți pentru o zi, prin intermediul atelierelor de muzicologie, compoziție și dirijat oferite de  conf. univ. dr. Tatiana Oltean și conf. univ. dr. Cristian Bence-Muk – decanul Facultății Teoretice a ANMGD.

Întreaga activitate efervescentă a fost încununată cu recitalul cameral susținut de cadrele universitare aflate în vizită, eveniment găzduit de „Sala Excelsius” a liceului. Interpreții clujeni au oferit elevilor, profesorilor și părinților prezenți o serată muzicală de înaltă clasă artistică, cu un repertoriu instrumental și vocal variat din punct de vedere stilistic.

Colaborarea dintre cele două instituții a devenit o tradiție, fiind un parteneriat fructuos și de durată, desfășurându-se în acest an în cadrul proiectului Acces, Noutate, Motivație: Garanția Dezvoltării 2022 (A.N.M.G.D 2022), finanțat prin programul FDI de către Ministerul Educației.

Responsabil pentru relația cu presa

Prof. Andreea Lupu

Partajează această știre

Lasă un răspuns