.

Mineritul şi Valea Jiului revin în atenţie

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira, s-a aflat joi, 6 octombrie, în Valea Jiului. În programul oficialului Comisiei Europene au fost înscrise vizite la proiecte finanţate prin programe ale Uniunii Europene.
Astfel, comisarul european a vizitat Mina Petrila, unde autorităţile judeţene şi locale au în plan să dezvolte un amplu proiect cultural, care să aibă ca bază activitatea desfăşurată în zonă. Mai multe clădiri ale Minei Petrila vor fi transformate în spaţii pentru activităţi culturale ce se vor derula în colaborare cu Asociaţia Planeta Petrila şi administraţia locală. Între acestea se înscriu expoziţii sau festivaluri de teatru, menite să schimbe percepţia publicului şi să aducă turişti în zonă.
De asemenea, comisarul european Elisa Ferreira a fost oaspetele a două şcoli din oraş, reabilitate prin fonduri europene.
Doamna Ferreira a participat şi la o discuţie cu autori­tăţile locale şi cu reprezen­tanţii mediului de afaceri pe tema pro­­gramului ce trebuie implementat în zonă după închiderea minelor de cărbune.
Valea Jiului poate atrage fonduri de peste 510 milioane de euro prin Mecanismul pentru o Tranziţie Justă, dedicat zonelor miniere în care exploatarea cărbunelui se va află pe un trend descendent. În acest context, autorităţile locale şi ong-urile sunt aşteptate să prezinte o parte din ideile de proiecte care ar putea duce la o redresare economică durabilă a zonei, în condiţiile renunţării la mineritul pe cărbune.

Senatorii din Comisia Economică- la Termocentrala Paroşeni
Pe de altă parte, merită remarcată vizita în Valea Jiului a membrilor Comisiei Economice din Senatul României. Parlamentarii au dorit să afle ce se întâmplă cu termocentrala de la Paroşeni, în condi­ţiile în care aceasta funcţio­nează doar două zile pe săptă­mână din lipsa cărbu­nelui.
În urma discuțiilor s-a stabilit și că ar fi necesare noi angajări la minele de aici, lucru agreat și de directorii de mine prezenți la întâlnire, dar și că termenele de închidere ar trebui devansate, în ideea susține­rii investițiilor în minerit.
„Am constatat din discuțiile de aici (…), că există posibilitatea de renegociere a acestor termene, prin care să putem să prelungim funcționarea termocentralei de la Paroșeni, dar și a minelor de aici. Este o chestiune de strategie ener­getică națio­nală, o chestiune de impact economic și social, așa că noi, cei din Comisia Economică a Senatului, am făcut toate demersurile și vom face și la Bruxelles, ca acest obiectiv să funcționeze încă o perioadă importantă”, a spus președin­tele Comisiei Economice din Senatul României, Daniel Zamfir.
Membrii comisiei au intrat în subteranul Minei Livezeni şi au constatat la faţa locului că în lipsa unor tehnologii moderne, un abataj mecanizat din anii 70 nu poate produce mai mult cărbune. Este nevoie de investiţii de câteva zeci de milioane de euro ce ar permite achiziţia de noi echipamente pentru subteran.
Ţinând cont de faptul că alte ţări europene au început să-şi îndrepte, din nou atenţia, spre huilă şi producţia de energie pe bază de cărbune, investiţiile în retehnologizare, chiar de câteva zeci de milioane de euro, nu reprezintă o sumă importantă în comparaţie cu pagubele ce ar putea să apară în urma unei pene generalizate de curent sau în situaţia unei crize de energie electrică întinsă pe o perioadă mai lungă de timp.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate