Numărul mediu lunar al familiilor sau persoanelor singure din municipiul Deva care au beneficiat de ajutor social (venit minim garantat) în primul semestrul al anului 2022 este 81 – în scădere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, când media lunară a beneficiarilor a fost 95, potrivit datelor centralizate ale Serviciului Evidență și Plată Beneficii de Asistență Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Deva.
Totodată, în intervalul ianuarie – iunie 2022, DAS Deva a suspendat dreptul la ajutor social și plata acestuia pentru 6 familii/persoane singure din municipiu, ca urmare a neefectuării orelor de muncă în folosul comunității. În același timp, plata ajutorului social a fost încetată în 11 cazuri – pentru că nu mai sunt îndeplinite condițiile legale, iar în alte 14 situații, cuantumul ajutorului a fost diminuat, ca urmare a modificărilor intervenite în componența familiei sau a veniturilor realizate de beneficiari.
Conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, actualizată, suma acordată ca ajutor social se stabilește în funcție de numărul persoanelor din familie (ex.: 142 lei/lună – în cazul persoanei singure; 255 lei în cazul familiei de două persoane; 357 lei – familie de trei persoane).
Plata ajutorului social se efectuează de către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara, pe baza situațiilor transmise, lunar, de către Direcția de Asistență Socială Deva.
Suma medie lunară plătită de către stat beneficiarilor de ajutor social din municipiul Deva, în primul semestru al anului 2022 a fost de 23.340 lei, conform celor mai recente statistici ale AJPIS Hunedoara.
DE REȚINUT! Pentru sumele acordate ca ajutor social, persoanele apte de muncă din familiile beneficiare au obligația să efectueze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local.
Refuzul de a efectua orele de muncă atrage după sine suspendarea ajutorului social.
În luna iunie 2022, un număr de 40 de persoane din Deva, din familiile care beneficiază de venit minim garantat, efectuează între 8 și 44 de ore de muncă în folosul comunității. Mai mult de două treimi dintre acestea (70%) sunt femei, iar alți 30%, bărbați.
Direcția de Asistență Socială Deva