Polisportivul Avram Iancu, cunoscut pentru performanţele sale la înot în ape libere, susţine proiectele de reducere a poluării pe Dunăre. El se va alătura astăzi, vineri, 10 iunie, profesorului german Andreas Fath, care a înotat pe Dunărepână în România pentru a atrage atenţia asupra impactului negativ pe care îl are poluarea asupra mediului.
Iancu îl va însoţi pe înotătorul german pe un traseu de şase kilometri, de la Cernavodă la Şeimeni, după care cei doi vor participa la o acţiune organizată de o asociaţie de mediu pentru conştientizarea efectelor poluării apelor.
“În acest moment se desfășoară proiectul CleanDanube, în cadrul căruia Andreas Fath (om de știință, profesor și atlet) a părăsit “confortul” laboratorului și înoată pe toată lungimea Dunării pentru a atrage atenția asupra gradului de poluare a fluviului și a impactului negativ asupra biodiversității. Vă aduceți aminte că în 2017 am înotat toată Dunărea fără costum de neopren, în 89 de zile, fiind primul om din lume care a înotat un fluviu fără costum de protecție. În această calitate am primit o invitație specială de a înota alături de el. Așadar, vineri îl voi însoți înot pe Andreas, de la Portul din Cernavodă și până în localitatea Şeimeni. Va fi o onoare pentru mine să înot alături de al patrulea om care s-a încumetat să înoate toată Dunărea”, a declarant Avram Iancu.
Obiectivul comun al celor doi înotători este acela de a avea ape mai curate şi fără deşeuri din plastic. „Sperăm să conştientizăm oamenii asupra importanţei unui mediu curat”, a menţionat Avram Iancu.
Potrivit acestuia, proiectul CleanDanube este susţinut de organizaţiile „Mai Mult Verde” şi „Cu apele curate”, care susţin evenimente publice pentru a conştientiza oamenii şi autorităţile asupra păstrării unui nivel de poluare cât mai redus pe Dunăre.
Avram Iancu revine la înot în ape deschise după o perioadă de câteva săptămâni în care a fost nevoit să stea în repaus deoarece a avut piciorul stâng în gips. „Luni am dat jos gipsul. Sunt în recuperare și am interdicție pentru activități terestre. Azi am încercat să înot la bazin și ma bucur că în timpul înotului nu am dureri. Așadar, înotul alături de Andreas va constitui și întoarcerea mea în ape deschise. Am în față un sezon plin de provocări”, a completat bibliotecarul din Petroşani.
Avram Iancu a înotat, în anul 2017, tot fluviul Dunărea, fără costum de neopren, în 89 de zile. El a reuşit astfel performanţa de a fi primul om din lume care a înotat tot parcursul Dunării fără mijloace de protecţie individuală.
Anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de “Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să parcurgă 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.