OPINII: De ce atâta dragoste între Zelenski și Biden?

Există această dragoste încât ne duce cu gândul că ne vom învecina în viitor cu SUA. Ucraina a folosit informațiile date de SUA? Forțele ucrainene au folosit coordonate specifice partajate de SUA pentru a direcționa focul asupra pozițiilor și aeronavelor rusești, au declarat oficialii actuali și foști din serviciile secrete americane pentru NBC News. Volodimir Zelenski a beneficiat, de asemenea, de informaţii ultrasecrete de la serviciile americane pentru a rămâne în viaţă.

Pe măsură ce Rusia și-a lansat invazia, SUA au oferit forțelor ucrainene informații detaliate despre exact când și unde urmau să lovească rachetele și bombele rusești, ceea ce a determinat Ucraina să scoată apărarea aeriană și aeronavele din calea pericolului, au declarat actualii și foștii oficiali americani pentru NBC News.

Doborârea a unui avion rusesc, tip cargo cu sute de trupe, a făcut parte din ceea ce oficialii americani numesc o operațiune masivă și fără precedent de partajare a informațiilor cu un partener non-NATO despre care spun că a jucat un rol crucial în succesul Ucrainei până în prezent împotriva armatei ruse, mai mari și mai bine echipate. Detaliile despre apărarea antiaeriană și avionul de transport, care nu au fost raportate anterior, subliniază de ce, la două luni de la începutul războiului, oficialii evaluează că informațiile de la agențiile de spionaj americane și de la Pentagon au fost un factor important pentru a ajuta Ucraina să zădărnicească efortul Rusiei de a acapara cea mai mare parte a ţării. Ucraina a bombardat militarii ruşi de pe Insula Şerpilor, care a avut un impact major.

Într-o altă declarație, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a recunoscut: „Oferim în mod regulat informații detaliate și în timp util ucrainenilor de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta să-și apere țara. Ucraina continuă să deplaseze apărarea antiaeriană și aeronavele aproape în fiecare zi cu ajutorul informațiilor americane, motiv pentru care Rusia nu a reușit să stabilească dominația aeriană totală, inclusiv sistemul de aparare antirachetă. În timp ce cooperarea dintre SUA și Ucraina se construise de când Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014, administrația Biden a trecut la viteze mari în săptămânile dinaintea invaziei ruse, când o echipă militară americană a vizitat pentru a evalua starea apărării aeriene a Ucrainei. Americanii au oferit Ucrainei sfaturi detaliate despre cum să-și disperseze sistemele de apărare aeriană, o mișcare despre care oficialii americani spun că a ajutat Ucraina să împiedice Rusia să preia controlul asupra cerului. Odată ce invazia a început, „tehnocraţii” din birocrația de apărare și informații din SUA au impus îndrumări care, în unele cazuri, schimbul de informații de țintite, care ar putea permite lovituri letale ale Ucrainei împotriva rușilor. 

Aceste informaţii au ajutat la zădărnicirea operațiunii de asalt aerian rusesc concepută pentru a prelua aeroportul Hostomel de lângă Kiev, ceea ce le-ar fi permis rușilor să aducă trupe și echipamentele în regiunea din jurul capitalei, nu au avut niciodată suficient control 

Volodimir Zelenski, protejat de serviciile secrete americane

CIA dedică, de asemenea, resurse semnificative, spun oficialii actuali și foști, pentru culegerea de informații cu scopul de a-l proteja pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care rușii vor să-l omoare. Agenția se consultă cu ucrainenii cu privire la orice mișcare.

„Aș spune că locul în care ne aflăm este revoluționar în ceea ce privește ceea ce am reușit să facem”, a declarat locotenentul general al armatei Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, Congresului luna trecută, descriind schimbul de informații și informații între SUA și Ucraina.

Directorul CIA, William Burns, a declarat Congresului luna trecută că, atunci când s-a întâlnit cu Zelenski la Kiev, în ianuarie, „i-am împărtășit informațiile pe care le aveam la acea vreme despre unele dintre strategii.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luna trecută că SUA au împărtășit „o cantitate semnificativă de informații detaliate” în timp util, cu privire la planurile și activitățile Rusiei cu guvernul ucrainean pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere.

Armata americană și CIA au început să caute să-și aprofundeze relațiile cu omologii ucraineni după ce Rusia a pus mâna pe Crimeea în 2014. CIA a ajutat mai întâi serviciile ucrainene să deconspire spionii ruși, a spus fostul oficial înalt, iar apoi a oferit instruire și îndrumare. Armata americană a antrenat și soldați ucraineni.

„A existat o relație foarte solidă între agențiile de informații americane și ucraineni în ultimii opt ani”, a spus oficialul american

Confraofensiva Ucrainei

 Explozii puternice dincolo de graniţa cu Rusia, un depozit de muniţie a fost aruncat în aer.

„Preștiința pe care o aveam despre planurile și intențiile Rusiei arată că inteligența noastră a fost foarte solidă în ceea ce privește situația generală”, a spus John McLaughlin, fost director interimar al CIA, care predă acum la Școala de Studii Internaționale Avansate Johns Hopkins. „Așadar, în mod logic, dacă ne dorim atât de serios ca ei să câștige așa cum am spus public, rezultă doar că le-am oferi rezultatele inteligenței. Un oficial de informații occidental a remarcat că nu numai informațiile s-au dovedit decisive, ci și performanța ucrainenilor în utilizarea lor. 

McLaughlin a spus că ucrainenii au folosit inteligent așa-numita informații cu sursă deschisă – imagini comerciale prin satelit și interceptări ale rușilor care vorbesc deschis la radiouri necriptate.

„Faptul că există atât de multă [informație] open source disponibilă înseamnă că cei care colectează informații clasificate se pot concentra asupra lucrurilor care sunt cu adevărat dificile și care nu sunt disponibile publicului.”La o întâlnire cu acționarii, CEO-ul companiei Raytheon (producătoarea scutului antirachetă), Greg Hayes, a spus: ”Tot ce se trimite în Ucraina provine din stocurile Departamentului Apărării sau ale aliaților din NATO. Asta este o veste minunată. În cele din urmă, noi va trebui să refacem aceste stocuri și considerăm că va fi o afacere profitabilă”. Fostul congresman American Ron Paul notează că și fostele state ale Pactului de la Varșovia care au aderat la NATO vor obține un profit neașteptat, de pe urma tancurilor sovietice trimise în Ucraina, care altfel ar fi ajuns la fiare vechi. Zilele trecute s-a ivit un scandal. Senatorul republican Rand Paul a spus clar că, în opinia sa, insistența cu care SUA au cerut Ucrainei să adere la NATO a dus la invadarea acestei țări de către trupele lui Vladimir Putin. În fața furiei senatorilor din Congresul SUA, Casa Albă a dat înapoi, anunțând că va accepta un eventual acord între Rusia și Ucraina, care să permită acesteia din urmă să devină „o națiune nealiniată, neutră”, scrie US Today. Congresul SUA acuză administrația Biden că a  împins Ucraina în război pentru că a cerut insistent aderarea țării la NATO. 

Ura este o  parte a naturii umane

Ura naște război. Cea mai puternică ură este cea dintre profitori. Ne dorim ca acest război să nu se extindă. Erorile lui Biden și bâlbâielile pot duce la un război mondial. Declarațiile lui Ciolacu pripite de a trimite armament au dus la o ruptură între electorat și conducerea PSD. Am ajuns să arborăm steagurile Ucrainei pe Cetăți istorice și nu cel românesc. De ce? Pripeala și incultura despre istorie au dus aici. Niciodată steagul unei alte țări nu se arborează pe monumente istorice. Trebuie responsabilitate și multă prudență în tot ce facem și declarăm ca și conducători, altfel, ne vom trezi cu bombele la ușa. Mai avem Ministru de Externe sau este același care a cedat altora, pe gratis, multe lucruri importante ?! Acest popor nu are nevoie de lingăi și trădători, are nevoie de oameni puternici.

Toți ,,vizitatorii” ne dau lecții, ne lasă cu ,,fundul gol”, iar noi plătim tremurând (paltonul de pe capota mașinii), dar cu ,,șepcuța”pe cap. Văd că ,,vizitatorii trimit și nevestele la noi să ne dea lecții ? Noi suntem ascultători și pupam pantofii oricui, dar nu mă gândeam că pupăm și fuste.

Al dumneavoastră, același

 Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns