Campania mondială SALVEAZĂ VIEȚI: IGIENA MÂINILOR, lansată în 2009 și sărbătorită anual la 5 mai (Ziua mondială a igienei mâinilor) își propune să mențină promovarea, vizibilitatea și sustenabilitatea la nivel mondial a igienei mâinilor în îngrijirea sănătății și să „aducă oamenii împreună” în sprijinul îmbunătățirii igienei mâinilor în întreaga lume.
OMS își propune să intensifice acțiunile la punctul de îngrijire pentru a demonstra că igiena mâinilor este calea (metoda) pentru reducerea infecțiilor asociate îngrijirii medicale și siguranța pacienților. De asemenea, își propune să demonstreze angajamentul lumii față de acest domeniu prioritar al îngrijirii sănătății; încurajarea angajamentului și a acțiunii pentru a menține această mișcare globală.
Când o unitate sanitară pune în valoare igiena mâinilor pentru prevenirea și controlul infecțiilor, atât pacienții cât și personalul din unitățile medicale se simt protejați și îngrijiți. Cu alte cuvinte, toate categoriile de personal din domeniul sănătății și persoanele care accesează unitățile de îngrijire medicală trebuie să creadă în importanța igienei mâinilor și în prevenirea și controlul infecțiilor pentru a salva vieți, acționând ca actori cheie în obținerea comportamentelor și atitudinilor adecvate față de aceasta. Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și a preveni infecțiile, inclusiv virusul COVID-19. Respectarea igienei mâinilor este recomandată ca unul dintre indicatorii cheie de performanță pentru programele de prevenire și control al infecțiilor, siguranța pacienților și calitatea serviciilor de sănătate la nivel mondial.
Tema din acest an pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor din 5 mai 2022 – UNIȚI PENTRU SIGURANȚĂ – IGIENA MÂINILOR, este axată pe crearea unui climat sau mediu de calitate și siguranță pentru îngrijirea sănătății care pune preț pe igiena mâinilor, prevenirea și controlul infecțiilor prin încurajarea oamenilor de a-și igieniza mâinile la momentele potrivite și cu produsele potrivite.
Obiectivele urmărite de aceasta inițiativă anuală sunt:
- Recunoașterea necesității colaborării personalului medical cu pacienții pentru adoptarea unor deprinderi sanogene
- Informarea și conștientizarea atât a personalului medical, cât și a pacienților asupra necesității formării obiceiului de a ne igieniza mâinile
- Siguranța și calitatea serviciilor în unitățile de îngrijire medicală.
Dovezile științifice demonstrează în mod covârșitor că igiena adecvată a mâinilor este cea mai eficientă acțiune pentru a opri răspândirea infecției, în același timp integrată cu alte măsuri critice.
- Igiena adecvată a mâinilor previne până la 50% din infecțiile evitabile dobândite în timpul furnizării asistenței medicale, inclusiv cele care afectează forța de muncă din domeniul sănătății.
- Strategia multimodală a OMS de îmbunătățire a igienei mâinilor s-a dovedit a fi foarte eficientă, conducând la o îmbunătățire semnificativă a indicatorilor cheie de igiena mâinilor, o reducere a infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) și a rezistenței antimicrobiene, ajutând în mod substanțial la stoparea focarelor.
- Igiena adecvată a mâinilor reduce riscul de infectare cu SARS-CoV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – în rândul lucrătorilor sanitari.
- Investiția în igiena mâinilor aduce profituri uriașe. Implementarea politicilor de igienă a mâinilor poate genera beneficii economice, în medie de 16 ori mai mari decât costul implementării acestora.
- La nivel global, 7 din 100 de pacienți (în țările dezvoltate) și 15 din 100 de pacienți (în țările în curs de dezvoltare) vor dobândi cel puțin o infecție asociata îngrijirii medicale în unitățile sanitare cu paturi.
Abordarea celor 5 momente pentru igiena mâinilor definește momentele cheie în care profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să efectueze igiena mâinilor.
Această abordare recomandă lucrătorilor din domeniul sănătății să își igienizeze mâinile:
- înainte de a atinge un pacient;
- înainte de procedurile curate/aseptice;
- după riscul sau expunerea la lichide corporale;
- după atingerea unui pacient și
- după atingerea mediului înconjurător al pacientului.
În fiecare zi, infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creşterea rezistenţei microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienţi şi familiile aparţinătoare şi decese care puteau fi evitate.
Multe măsuri de prevenire şi control al infecţiilor (inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine şi eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament în rândul personalului medical, dar și în rândul pacienților.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat următoarele grupuri țintă și teme de acțiune aliniate cu sloganul:
- Profesioniștii din domeniul sănătății: Acum mai mult ca niciodată – igienizați-vă mâinile la punctul de îngrijire!
- Infecționiști: Fiți un campion și mentor pentru mâinile curate la punctul de îngrijire.
- Managerii de unități: Asigurați-vă că proviziile pentru igiena mâinilor sunt disponibile la fiecare punct de îngrijire.
- Factorii politici: Investește acum pentru a asigura igiena mâinilor pentru toți.
- Pacienții și familiile acestora : Ajutați-ne să vă ajutăm: vă rugăm să vă curățați mâinile!
- Personalul vaccinator: Curățați-vă mâinile înainte și după fiecare procedură de vaccinare.
- Toată lumea: Formează-ți obiceiul de a-ți păstra mâinile curate – ne protejezi pe toți!
Se recomandă continuarea utilizării posterelor OMS “Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor”, pentru a evidenţia momentele cheie în care furnizorii de servicii medicale trebuie să realizeze igiena mâinilor. Spitalele și alte unități sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM. Spitalele și alte unități sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/
Cazurile de infecții asociate asistenței medicale (IAAM) raportate de către unităţile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara
2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | |
IAAM | 25 | 36 | 98 | 170 | 155 | 163 | 163 | 308 |
În anul 2021, cele mai multe infecții asociate asistenței medicale în unitățile sanitare cu paturi au fost infecțiile digestive (169), urmate de cele respiratorii (80).
În urma apariției cazurilor de hepatită acută de origine necunoscută în rândul copiilor, Organizația Mondială a Sănătății recomandă părinților și îngrijitorilor să aplice aceleași măsuri preventive zilnice pe care le recomandăm tuturor:
- spălarea frecventă pe mâini, mai ales după folosirea toaletei,
- spălarea pe mâini înainte de masă și după masă,
- bună igienă personală.
Recomandăm părinților și îngrijitorilor să fie conștienți de simptomele hepatitei și să contacteze personalul medical pentru orice nelămurire.
Printre simptomele hepatitei se numără:
diaree
vărsături
dureri de stomac
icter (îngălbenirea porțiunii albe a ochilor și a pielii)
În majoritatea cazurilor copii nu au avut febră. OMS va transmite informații suplimentare pe măsură ce acestea vor fi disponibile.