Asociația de Turism Retezat implementează în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și școlile gimnaziale Boșorod, Orăștioara de Sus, Pui, Bănița și Petros, în perioada 15 aprilie – 14 septembrie 2022, proiectul “Descoperă natura și peisajul din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina!”, finanțat de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.
Scopul proiectului vizează creșterea vizibilității și importanței Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, la nivelul comunităților locale și a turiștilor, precum și conștientizarea tinerei generații cu privire la importanța conservării mediului.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina cuprinde între limitele sale șase dintre cele mai spectaculoase rezervații naturale și zone de interes turistic ale județului Hunedoara: Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Dealul și Peștera Bolii și Platoul Vîrtoape. Totodată, aici se află siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este un loc unde natura se împletește armonios cu tradițiile locale dând nastere unui peisaj unic și vibrant.
Proiectul își propune atingerea următoarelor obiective:
A. Implicarea comunităților locale în valorizarea mediului natural: comunitățile locale sunt factorii cei mai importanți de conservare durabilă. Copiii participanți la prezentările din școli, dar și la concursul și tabăra Junior Ranger vor fi cei mai buni ambasadori ai recunoașterii valorilor naturale și ai conservării peisajului cultural al zonei.
B. Promovarea ariei protejate:
La nivel local, prin organizarea Zilei Ariei Protejate, într-un punct de atracție situat pe teritoriul Parcului, cu activități principale bazate pe colaborarea cu elevii și comunitățile locale, excursie în natură Cheile Băniței, prezentări și proiecție de film – „România sălbatică”, toate fiind componente care adună laolaltă locuitori de pe teritoriul parcului și turiști.
La nivel regional/național, pentru turiștii specifici care ajung în acest parc, traseele fiind ușor accesibile familiilor cu copii.
“Proiectul dorește să arate în primul rând comunității locale, dar și turiștilor, faptul că Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată de prim rang, parte a unei destinații ecoturistice certificate la nivel național, un teritoriu cu o concentare mare de puncte de atracție, extrem de diverse. Prin intermediul activităților din proiect, ne dorim să îi apropiem pecopii de natură, să îi familiarizăm cu termenii generali despre educația mediului și să îi transformăm, în special în cadrul taberei Junior Ranger, în viitori ambasadori ai comunității lor și ai Parcului. Totodată, atât pentru localnici, dar și pentru turiștii ce vor ajunge la sfârșit de august pe teritoriul ariei protejate mai sus-menționat, am gândit, alături de administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, în cadrul celei de-a patra ediții a Zilei Parcului, o surpriză culturală – un concert de pian la patru mâini, susținut de către pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu și proiecția filmului “România sălbatică”, înprezențarealizatorilor Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. Toate se vorîntâmplaînaer liber, într-un loc spectaculos, celmaiprobabilCheileBănițeisauPeșteraBolii” – Anca Rusu, coordonator proiect.
Valoarea proiectului este de 37550 lei.