.

Băiţa: Când Europa îţi dă bineţe în mai multe limbi

Aproape 50 de elevi români, polonezi, turci şi italieni au luat parte la un Proiect Erasmus.

A fost mare forfotă, în această săptămână, la Şcoala gimnazială din comuna Băiţa pentru că elevii şi profesorii de aici au dorit să demonstreze cât de importantă este prietenia şi cum îi poate ajuta pe toţi să se dezvolte din punct de vedere al cunoştinţelor acumulate prin studiu.

Pentru prima oară în istoria şcolii, unitatea de învăţământ a participat, prin elevii săi, la un proiect educaţional din cadrul Programului Erasmus, al Uniunii Europene. În cadrul proiectului intitulat „Învăţarea limbii engleze prin intermediul poveştilor” au fost implicaţi copii de la şcoli şi licee din Polonia, Turcia şi Italia, alături de elevii din Băiţa – România.

„Pentru şcoala noastră acest program înseamnă foarte mult. El demonstrează că putem dezvolta legături cu alte şcoli, din alte state, şi că elevii noştri au aceasta oportunitate de a cunoaşte alte culturi, alte civilizaţii. Copiii noştri socializează, văd care sunt problemele din alte state ale Europei. Nu în ultimul rând, prin acest program arătăm că putem accesa fonduri europene pe care să le folosim în beneficiul educaţiei copiilor noştri”, a declarat directorul Şcolii gimnaziale Băiţa, Dorin Crişan.

Programul accesat de şcoala din comuna Băiţa şi-a propus să-i îndrume pe elevi în studiul limbii engleze într-un mod diferit faţă de manualul clasic. Şi putem spune că a reuşit pentru că am întâlnit, la festivitatea de deschidere, un grup de copii care vorbeau fluent limba engleză. Copiii au reacţionat imediat la cerinţele proiectului, iar partea de social-media a fost alături de ei.

„Am prevăzut un program foarte dens pentru aceste zile. Am început cu o excursie la Sibiu, unde copiii au putut să vadă câteva lucruri simbolice pentru cultura şi ţara noastră. Pe parcursul săptămânii acesteia desfăşurăm activităţi cu elevii din Turcia, Polonia, Italia şi cu cei de la şcoala noastră pe tema proiectului pe care l-am accesta prin Programul Erasmus. Proiectul se numeşte „Învăţarea limbii engleze prin intermediul poveştilor”. Avem o sumedenie de activităţi, citim foarte mult, dar am prevăzut şi foarte multe acţiuni culturale, vizite la Castelul Corvinilor, Cetatea Deva, în împrejurimile noastre. Ideea este ca elevii să socializeze între ei, pentru dezvoltarea lor multiculturală. Pentru aceasta sunt gândite Proiectele Erasmus”, a explicat coordonatoarea proiectului, profesoara de engleză Andreea Funariu.

Copiii au fost foarte încântaţi şi au socializat din primul moment. Le-a plăcut foarte mult, au făcut schimb de conturi – Instagram, Facebook, aşa că se poate spune că totul este în regulă.

„Este o mare oportunitate pentru elevi să-şi dezvolte cunoştinţele şi, mulţumită lor, dincolo de studiul limbii engleze, putem să cunoaştem culturi diferite. Unii dintre profesori au mai fost în România, dar elevii se află pentru prima dată aici. Acum ştim însă că nu va fi ultima oară şi sperăm că vom scrie şi alte proiecte împreună. Este un parteneriat foarte frumos şi avem un contact permanent. Copiilor le place acest loc, în care se află. Pentru unii dintre ei este pentru prima oară când ajung peste graniţă, după cei doi ani de pandemie în care nu am putut să călătorim. Este un element nou pentru ei şi le place”, a apreciat Monika Chmielewska, profesor în cadrul grupului de elevi sosit din Polonia.

Toţi participanţii şi-au exprimat bucuria de a se afla într-o şcoală atât de frumoasă cum este cea din comuna Băiţa. Au avut pentru ce, deoarece, fără urmă de modestie, clădirea şi amenajările spaţiilor sunt unele dintre cele mai frumoase din judeţ. Şcoala a fost modernizată recent cu fonduri guvernamentale în valoare de 1,1 milioane lei, iar proiectul s-a dovedit o reuşită.

„Pentru administraţia locală copiii sunt pe primul plan. Copiii trebuie educaţi şi trebuie să aibă condiţii unde să înveţe şi să le fie drag să vină la şcoală. Mi-am dorit, în permanenţă, acest lucru, iar în ultimii doi ani am reuşit să modernizăm această şcoală la un standard foarte înalt. Cred că este una dintre şcolile cele mai frumoase din judeţul Hunedoara. Pentru viitor avem în plan construirea unei săli de sport şi suntem în faza de a cumpăra terenul necesar, după care proiectul va fi depus la Compania Naţională de Investiţii. Sala de sport va fi în perimetrul şcolii, în spatele actualului teren de sport”, a spus primarul comunei Băiţa, Damian Diniş.

Programul Erasmus în care sunt incluşi copiii din comuna Băiţa va continua în luna mai, în Turcia. De la şcoala din Băiţa vor lua parte 12 copii şi patru cadre didactice – foarte buni vorbitori de limba engleză.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate