Voucherele de vacanță vor fi acordate și angajaților din domeniul privat, iar valoarea acestora poate fi de șase ori salariul minim pe economie a anunțat Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu.Angajatorii nu vor plăti contribuții la stat pentru suma dedusă.
„Am început în decembrie cu Ordonanța pentru vouchere (n.r. de vacanță). Toți salariații din domeniul public pot beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1450 lei. Mai mult, orice salariat din sectorul privat, dacă patronul dorește, poate beneficia de tichet de vacanță, dar nu e limitat la o sumă, la 1450 lei, ci suma poate merge până la de șase ori salariul minim pe economie, cu niște beneficii pentru patron, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plătește contribuții” a spus ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, la o emisiune cu Mohamad Murad la DCNews.
La sfârşitul anului trecut Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.
Potrivit ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, ţinta reglementării a fost atât asigurarea refacerii capacității de muncă şi creșterea productivității beneficiarilor, cât şi stimularea dezvoltării turismului intern, corelată cu asigurarea unui mediu concurențial sănătos.
Firmele cu obligații fiscale restante nu vor putea acorda vouchere de vacanță
Actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptării acestor vouchere de vacanța pe anul 2022 acei operatori economici care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Toate unitățile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura până la data de 1 aprilie 2022.
Cheltuielile cu tichetele de vacanță se scad din impozitul pe profit. Dacă nu ai, nu dai
Cheltuielile cu voucherele de vacanță, în limita a unui salariu de bază minim brut pe țară, garantat în plată, se scad din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
De asemenea, microintreprinderile care efectuează cheltuieli cu voucherele de vacanță potrivit OUG nr.8/2009 aprobată prin Legea nr.94/2014, scad sumele aferente voucherelor de vacanță acordate salariaților, în limita a 1.450 lei/an/salariat din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat se reportează în trimestrele următoare, pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive.
Scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe veniturile microintreprinderilor. /www.alba24.ro