Certificatul verde digital privind Covid 19, este o atestare a faptului că o persoană – fie a fost vaccinată împotriva Covid 19 – fie s-a testat și are un rezultat negativ – fie că a avut Covid 19 și s-a vindecat. În ce privește faptul vaccinării unei persoane, acesta este înscris în Certificatul verde digital, pe baza Adeverinței de Vaccinare (Vaccination Certificate), eliberat celui vaccinat cu ocazia vaccinării, redactat în două limbi, română și respectiv engleză, conform Formularului tip, eliberat de Ministerul Sănătății.
Adeverința de vaccinare constituie dovada vaccinării pe suport de hârtie, după cum se menționează în adeverință, în limbile română și engleză.
Potrivit reglementărilor în vigoare, activitatea cu publicul în centre și parcuri comerciale sau unități care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV 2 și pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei de vaccinare.
În practica de zi cu zi s-au întâlnit cazuri în care persoanele care voiau să intre în mall-uri nu aveau, din varii motive (l-au uitat, l-au pierdut, li s-a furat), telefonul pe care era setat Certificatul verde digital.
Dar fiind această situație, persoanele în cauză au prezentat, în original, Adeverința de vaccinare în care erau menționate toate vaccinurile făcute (date care, de altfel, au fost preluate ”tale quale” în Certificatul verde digital).
La unele mall-uri, cei însărcinați cu verificarea documentelor de acces au luat în considerare adeverința de vaccinare, care atesta vaccinarea, și au permis intrarea în respectivele spații comerciale.
În schimb, la alte mall-uri nu s-a permis intrarea, cu motivarea că dovada vaccinării trebuie făcută exclusiv cu certificatul verde digital.
Un oficial al DSP Hunedoara s-a pronunțat, într-un ziar hunedorean, că:” intrarea în mall sau în alte locuri se poate face, potrivit legii, pe baza Certificatului verde digital”. ”Persoana respectivă nu are voie să intre cu Adeverința de vaccinare”.
În mod evident, o atare interpretare este greșită, contrară scopului urmărit de legiuitor, prin interzicerea intrării în mall-uri a persoanelor nevaccinate.
În realitate, prin interdicția accesului în anumite spații (locuri) etc. strict determinate a persoanelor nevaccinate anti Covid 19, legiuitorul a urmărit să impună vaccinarea obligatorie, în lipsa unei legi cu un atare obiect de reglementare, lege dificil de adoptat în prezent în țara noastră.
Or, prin prezentarea actului de vaccinare, act primar esențial, se face dovada irefutabilă a vaccinării, ceea ce legiuitorul urmărește să realizeze, cum am arătat mai sus, cu privire la toate persoanele vizate de măsurile anticovid.
Este o lipsă vădită de logică în a afirma că:”persoana respectivă nu poate să intre cu adeverința de vaccinare, intrarea ( în mall) fiind permisă numai în baza Certificatului Verde digital, certificat care, după cum am arătat, este un act secundar, care înserează în el (copiază) datele privitoare la vaccinare cuprinse în Adeverința de vaccinare.
Neluarea în considerare a unei dovezi legale ( unica de altfel) a vaccinării, adică Adeverinței de vaccinare, cu consecința interzicerii intrării în mall a unei persoane vaccinate, constituie un abuz și se poate discuta o eventuală încadrare a acestei fapte în infracțiunea de abuz contra intereselor persoanelor prevăzute de art.297, al.1, Cod Penal.
În final, pot afirma în mod cert că persoanele abilitate, care au permis intrarea în mall pe baza adeverinței de vaccinare, nu au comis nicio ilegalitate, deoarece au permis intrarea unei persoane care efectiv a fost vaccinată, iar cele care nu au permis intrarea unei persoane vaccinate, deși s-a făcut dovada printr-un act legal emis de instituția care a efectuat vaccinarea, au comis o ilegalitate.
Repet, scopul legiuitorului este de a implementa, pe cale ocolită, ( un cal troian juridic) obligativitatea vaccinării, câtă vreme, din varii motive, nu a putut să o facă, cel puțin până acum, în mod direct, prin adoptarea unei legi, care sub sancțiuni penale sau contravenționale să impună obligativitatea vaccinării.