.

Adeverințe de vaccinare false – procurorii au fost sesizaţi

DSP Hunedoara a sesizat Parchetul, existând suspiciuni că au fost eliberate adeverinţe de vaccinare anti-COVID false.

Scandalul adeverinţelor de vaccinare care atestau, în fals, că o persoană s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 este de actualitate şi în judeţul Hunedoara. O spun responsabilii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara care au suspiciuni că mai multe adeverinţe de vaccinare anti-COVID-19 sunt false. Documentele au fost identificate de personalul DSP, conducerea instituţiei solicitând Parchetului să efectueze cercetări amănunţite în acest caz.

„Urmare a verificărilor efectuate în centrele de vaccinare, au existat anumite suspiciuni legate de eliberarea adeverinţelor de vaccinare. Drept urmare, am înaintat suspiciunile noastre către Parchet, urmând ca instituţiile abilitate să verifice şi să vadă dacă se confirmă sau nu acest lucru”, a declarat directorul executiv al DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.

El a arătat că suspiciunile au apărut în urma verificărilor periodice pe care le efectuează instituţia în ceea ce priveşte vaccinarea populaţiei împotriva COVID-19.

Deva- singurul oraş cu 30%

În ceea ce priveşte acoperirea vaccinală în judeţul Hunedoara, datele DSP arată că şi în zona noastră populaţia pare să nu înţeleagă importanţa imunizării, mai ales că un al patrulea val al pandemiei de COVID-19 bate la uşă.

Conform informaţiilor centralizate, acoperirea vaccinală în judeţul Hunedoara a ajuns la o valoare de 21,85%, municipiul Deva fiind singura localitate unde acest indicator statistic a ajuns este mai mare de 30 %.

Un număr de 12 localităţi au o acoperire vaccinală calculată între 20 şi 30%, pe listă fiind trecute municipiul Petroşani, cu 27,79%, comuna Peştişu Mic, cu 26,80%, oraşul Haţeg, cu 25,39%, şi municipiul Hunedoara, cu 24,40%.

La polul opus se află comunele Lunca Cernii de Jos, cu 4,68%, şi Bulzeştii de Sus, cu 4,43%, acestea făcând parte dintr-o serie de 10 localităţi ale judeţului unde acoperirea vaccinală este mai mică de 10%.

Iarăşi la coada Europei

Campania de vaccinare din România merge din ce în ce mai slab. Doar câteva mii de persoane se vaccinează zilnic, în condițiile în care, potrivit datelor publicate de CNCAV, până la 5 august doar 28% din populația din mediul urban și 14% din rural s-a vaccinat.

Potrivit datelor centralizate de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), România este pe penultimul loc în Europa în privința populației de peste 18 ani care a primit cel puțin o doză de vaccin, cu o rată de 31%, la mare distanță de celelalte țări, care au ajuns la praguri între 45% și 90%.

În același timp, deși numărul infectărilor noi depistate zilnic este încă la un nivel scăzut în România, de circa 3 săptămâni se înregistrează un trend ascendent. Este în creștere și numărul pacienților cu COVID internați la ATI.

Medici, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și Institutul Național de Sănătate Publică au atras atenția în repetate rânduri în ultima perioadă că valul 4 a început și în România și că, pe fondul ratei mici de vaccinare, acesta va determina, în toamnă, un număr mare de cazuri grave și de decese.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate