Pentru a doua oară în acest an, salariul mediu net a scăzut în România. Astfel, în luna mai angajații au încasat, în medie, cu aproximativ 70 de lei mai puțin, potrivit datelor INS. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în sistemul bancar. Veniturile nu s-au redus însă în toate sectoarele economiei.
În luna mai a acestui an, salariul mediu net a fost de 3.492 lei, cu aproape două procente mai mic decât cel înregistrat în aprilie. Asta înseamnă o scădere de 69 de lei.
Motivul principal îl reprezintă bonusurile și primele care au fost acordate în perioada Paștelui și care nu s-au mai regăsit în salariul din mai.
Cel mai mult s-au redus salariile celor care lucrează în domeniul bancar, de aproximativ 21 de procente. Urmează apoi cele din asigurări și telecomunicații. La polul opus, cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în extracţia cărbunelui, respectiv în extracţia petrolului şi a gazelor naturale.
Redeschiderea sectorului HoReCa, dar și reluarea călătoriilor au influențat pozitiv și piața muncii. Astfel, angajații din aceste domenii au câștigat cu până la aproape 7% mai mult.
Creșteri au fost și în industria cinematografică, cu 2,5 procente.
Cei mai bine plătiți angajați rămân cei din IT. Au câștigat, în medie, 8.192 de lei. Și deși salariul lor a crescut în luna mai cu câteva procente, cel mai puțin au câștigat salariații din domeniul HoReCa, în medie, 1.850 de lei pe lună.
Ultima scădere a salariul mediu net din România a fost înregistrată la începutul acestui an. Astfel, în luna ianuarie, angajații au încasat mai puțin cu 225 de lei. Și atunci scăderea a fost pusă pe seama primelor ocazionale pe care salariații le-au primit de Crăciun. /www.digi24.ro