Protecţia salariaţilor împotriva temperaturilor ridicate

În cazul în care datorită condiţiilor meteorologice, aşa cum sunt definite în OUG 99/2000, se înregistrează temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia de întreprinde anumite măsuri în vederea protejării lucrătorilor.

      Prin temperaturi extreme, în sezonul estival, se înţeleg acele temperaturi care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În acest, sens indicele de confort termic de 80 corespunde noţiunii de temperatură extremă.

      În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să adopte o serie de măsuri considerate minimale în vederea ameliorării condiţiilor de muncă cum ar fi : reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie să se asigurare între doi şi patru litri de apă minerală/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea accesului la duşuri.

      În situaţia în care unii angajatori nu pot asigura condiţiile anterioare, prin negociere cu sindicatele sau cu reprezentanţii salariaţilor, pot proceda la reducerea duratei zilei de lucru, la eşalonarea zilei de lucru pe două perioade: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00 sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

      La aplicarea acestor măsuri angajatorii vor conveni de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor şi vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată. În situaţia reducerii duratei zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a activităţii se poate recupera timpul acordat liber în următoarele 6 luni cu menţinerea drepturilor salariale avute anterior. Se poate aplica şi metoda în care nu se recuperează timpul dar cu acordarea drepturilor salariale proporţional cu timpul efectiv lucrat.

      În vederea prevenirii îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme trebuie să se asigure de către angajator examinarea medicală la angajare şi controlul medical periodic, urmărindu-se astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute. Asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate se va face în mod obligatoriu de către angajator. Dacă se constată că anumiţi angajaţi suferă de unele afecţiuni sau au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme persoanele respective vor fi trecute în alte locuri de muncă sau se poate opera reducerea programului de muncă pentru persoanele respective.

      În perioadele cu temperaturi extreme Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara prin inspectorii de muncă vor face controale inopinate la angajatorii economici pentru a vedea dacă se aplică măsurile prevăzute în legislaţia de securitate şi sănătate în muncă. Amenzile care se pot aplica sunt de la 1.500 la 2.500 lei.

Partajează această știre

Lasă un răspuns