Prin marile biblioteci ale lumii

De la biblioteca din Ninive a lui Assurbanipal, la bibliotecile din Alexandria şi Efes, de la bibliotecile Renaşterii la marile biblioteci moderne din zilele noastre, aceste lăcaşuri ale cărţii au fost întotdeauna, pentru cei care ştiu să preţuiască slova scrisă, adevărate colţuri de rai. Este bine cunoscut că marele scriitor argentinian Jorge Luis Borges, el însuşi bibliotecar, se simţea ca în paradis atunci când era înconjurat de mii de cărţi.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, a organizat în luna iunie, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă intitulată „Prin marile biblioteci ale lumii”.

În fața unui public numeros, format în principal din elevi, s-a făcut o amplă prezentare a unor celebre biblioteci, începând cu Biblioteca din Alexandria și cea a lui Celsus, la Biblioteca Bodleiană din Oxford și Haein-Sa din Coreea de Sud, de la Biblioteca Congresului din Washington la unele biblioteci atipice din zilele noastre.

Celor prezenți în sală li s-a vorbit pe larg despre istoria cărții și a tiparului, despre suporturile pe care, de-a lungul timpului, a fost stocată informația, de la papirus, lut, lemn la hârtie și la suportul magnetic. Au fost informații extrem de bogate și bine documentate, informații noi despre un subiect care interesează un foarte mare număr de iubitori ai cărții, de oameni pentru care mersul la bibliotecă a devenit o obișnuință. De altfel, unul dintre considerentele pentru care organizăm acest gen de manifestații culturale este acela că dorim să oferim informații pe teme mai deosebite, iar temele legate de carte și lectură se bucură de un viu interes. 

În istoria civilizațiilor, bibliotecile s-au dovedit a fi cele mai fidele și mai bogate deținătoare ale comorilor culturale reprezentate, în primul rând, de cărți.

Adevărate temple ale culturii, bibliotecile au jucat un rol esențial în viața culturală a fiecărui popor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au conservat informații din toate domeniile cunoașterii și le-au lăsat moștenire generațiilor următoare prin intermediul bibliotecilor.

Bibliotecile au atras și continuă să atragă un număr impresionant de oameni dornici să fie cât mai bine informați, oameni de toate vârstele care găsesc în carte, în lectură, modalitatea perfectă de a petrece timpul.

Marele iluminist francez Montesquieu a caracterizat perfect necesitatea de a fi în permanență în contact cu cartea: „De câte ori te simţi nefericit şi ai nevoie de uitarea necazurilor; când ești rănit de viaţă, doreşti un suprem balsam; când ești sătul de banalitatea şi inegalitatea mediului, aspiri la societate (…) n-ai decât să întinzi mâna spre bibliotecă şi să chemi către tine acest talisman: Cartea.”

Și tocmai despre unele dintre cele mai renumite păstrătoare ale unor astfel de talismane a fost vorba și în prezentarea pregătită de Biblioteca Județeană.

Ca de obicei, la final, celor prezenți în sală le-au fost adresate întrebări legate de subiectul prezentării, iar cei care au răspuns corect au primit premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca noastră. 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara

Partajează această știre

Lasă un răspuns