Luni, 18 ianuarie 2021, la sediul Primăriei Orașului Hațeg, a avut loc întâlnirea membrilor Grupului de lucru Via Transilvanica Hunedoara cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din zonă care vor fi tranzitate de traseul turistic care străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia.
La întâlnirea convocată de coordonatorul grupului de lucru, Costel Avram, au participat reprezentanții administrațiilor locale din Sălașu de Sus, Râu de Mori, Sarmizegetusa, Sântămărie Orlea și Boșorod, urmând ca ulterior proiectul să fie prezentat și reprezentanților primăriei comunei Pui.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate principalele coordonate ale proiectului, traseele propuse pentru fiecare localitate în parte precum și obligațiile ce revin administrațiilor locale care vor susține acest proiect. De asemenea, au fost evaluate principalele posibile obstacole în stabilirea traseului final și au fost identificate soluțiile pentru ca traseul să ofere turiștilor cea mai frumoasă experiență.
„Împreună cu primarii trebuie să ne asigurăm că traseul pe care îl vom agrea parcurge zone ofertante atât din punctul de vedere al obiectivelor din zonă, cât și ținând cont de faptul că la fiecare aproximativ 20 de kilometri trebuie să existe locuri de cazare. Eu cred că acest proiect este unul de succes, în vară vom vedea roadele muncii întregii echipe și astfel, județul Hunedoara va fi pus pe harta acestui traseu care unește comunitățile și contribuie la dezvoltarea lor”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Împreună cu reprezentanții UAT-urilor prezente, Grupul de lucru va identifica în teren traseul urmând ca, ulterior, Consiliul Județean și consiliile locale să adopte hotărâri prin care se asociază cu Tășuleasa Social în vederea realizării acestui proiect.
În zilele următoare, Grupul de lucru se va întâlni cu reprezentanții administrațiilor locale din zona Orăștie: Romos, Orăștioara de Sus și Beriu.
VIA TRANSILVANICA
Traseul care pornește de la Mănăstire Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge la Drobeta Turnu-Severin, locul prin care a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I. În 2020 reprezentanții asociației au reușit să finalizeze 800 km în județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți. În 2021, Via Transilvanica va ajunge și în județul Hunedoara.
Bornele kilometrice care vor fi amplasate pe traseul Via Transilvanica sunt realizate din andezit, păstrează specificul locului și sunt achiziționate exclusiv din donații.