Castelul de la Hunedoara este un izvor nesecat de informații și nu vom înceta a vi le prezenta, încă de la origini!
A început numărătoarea inversă până la ridicarea restricțiilor impuse de starea de urgență, iar Muzeul Castelul Corvinilor se pregătește intens pentru a-și primi vizitatorii în cele mai bune condiții, deși restaurarea castelului este în plină desfășurare.
Prima fortificație de piatră de la Hunedoara, a fost datată de majoritatea cercetătorilor în secolul XIV (Gheorghe Anghel), deși există specialiști care atribuie castrul regal primei jumătăți a secolului XV (Elemér Mályusz, Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu).
Această primă fortificație avea o formă elipsoidală, cu capetele de nord și sud ascuțite, marcate de piatră de talie. Zidurile, cu grosimi de până la doi metri, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic și piatră de râu, direct pe stânca nativă. Cercetările anterioare primului război mondial au arătat faptul că în zona nordică a existat un turn triunghiular cu două încăperi ce închideau colțul nordic al eclipsei și care făceau parte din acel turn, cu analogii în zona franceză și germană a secolelor XIII-XIV.