Pe 22 aprilie 2020, marcăm cea de-a 50-a aniversare a Zilei Pământului.
Ziua Pământului a început să fie sărbătorită din anul 1970 când, pe 22 aprilie, 20.000.000 de oameni, adică 10% din populația SUA la acea vreme, au manifestat pe străzile din New York împotriva poluării industriale. Acest eveniment a însemnat și începutul mișcării ecologice moderne și este recunoscut drept cel mai mare eveniment civic al planetei.
În prezent, ecologiștii trag semnale de alarmă asupra problemelor de mediu ale planetei: poluarea aerului, a apelor și a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.
Manifestația nu a trecut neobservată nici în rândul politicienilor americani. În urma ei a fost creată Agenția pentru Protecția Mediului și au fost date legi privind calitatea aerului și a apei, dar și pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție. La scurt timp, multe alte țări au adoptat legi similare.
În 2016, Națiunile Unite au ales Ziua Pământului, drept ziua în care intra în vigoare istoricul acord de la Paris privind schimbările climatice. Acordul de la Paris pledează pentru reducerea creșterii prognozate de 4,5 grade Celsius la 3 grade Celsius, ceea ce ar reduce și impactul asupra naturii. Însă o menținere a creșterii temperaturilor cu 2 grade Celsius sau chiar cu doar 1,5 grade Celsius ar putea proteja speciile sălbatice.
Tema pentru Ziua Pământului 2020 este acțiunea climatică
Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității și pentru toate sistemele care susțin viața pe Pământ. Schimbările climatice amenință animalele și plantele, afectează statele insulare mici și tot mai mult situri naturale.
Folosind date furnizate de Comisia Interguvernamentală pe Schimbarea Climatică, National Geographic a simulat efectul schimbărilor climatice în diferite orașe de pe planetă, în condițiile în care emisiile de carbon continuă să crească. Rezultatele reprezintă scenariul pesimist, așa cum ar putea fi clima peste 50 de ani.