Harta răspândirii coronavirusului. Ce tulpini au ajuns în Europa și SUA

Trei tulpini diferite ale coronavirusului care provoacă COVID-19 s-au răspândit în lume, spune un genetician. Tulpina originală din Wuhan este cea care a îmbolnăvit 500.000 oameni în Statele Unite. În schimb, în Europa s-au răspândit mai mult celelalte două tulpini.

Dr. Peter Forster, alături de experţi în genetică, epidemiologie şi virusologie, au identificat trei tulpini ale coronavirusului care provoacă COVID-19.

Ei explică faptul că acestea s-au răspândit diferit la nivel global. Deşi China a fost prima ţară afectată de coronavirus, ea s-a confruntat mai mult cu tipul B al virusului. Tipul B reprezintă mutaţia tipului A.

Potrivit experţilor de la Universitatea din Cambridge, care au folosit ulterior identificării tulpinilor virusului un algoritm matematic pentru a studia răspândirea, în Europa au ajuns tipurile B şi C.

Dr. Peter Forster a urmărit traseul diferitelor tulpini de coronavirus şi a notat concluziile într-un raport numit “Analiza rețelei filogenetice a genomului SARS-CoV-2”.

„Sunt mult prea multe mutaţii rapide pentru a urmări arborele genealogic al COVID-19. Am folosit un algoritm matematic pentru a vizualiza în cel mai plauzibil mod aceşti arbori”, a spus el, potrivit Mediafax.

Caracterizarea celor trei tulpini ale coronavirusului

Tipul A

-Cel mai apropiat de virusul identificat la lilieci şi pangolini
-Considerat a fi rădăcina celor trei tulpini existente
-Apărut în Wuhan, comun în America şi Australia

Tipul B
-Variaţia tipului A
-Răspândit în China
-A suferit două mutaţii faţă de tipul A
-Mutaţiile survin lent în China, dar rapid în afara ei

Tipul C
-Variaţie a tipului B
-O mutaţie faţă de tipul “părinte”
-Răspândit în Europa şi Singapore.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns