.

Echipamente individuale de protectie puse la dispoziţie pe piaţă în contextul răspândirii infecţiilor cu coronavirus

Urmare a faptului că multe societăţi sau persoane sunt interesate să producă sau să importe o gamă variată de echipamente de protecţie (EIP), Inspecţia Muncii a elaborat şi publicat pe pagina de internet proprie www.inspectiamuncii.ro/supravegherea-pietei-produselor o serie de materiale informative .

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii “Alexandru Darabont” , în calitate de organism notificat pentru certificarea EIP, a realizat şi publicat o serie de materiale informative în acest sens disponibile la adresa: http://inpm.ro.

ASRO-organism naţional de standardizare din România a lansat un pachet de standarde prin care se oferă acces teporar gratuit la standardele române (care adoptă de fapt standardele europene/internaţionale). Adresa este : https://asro.ro/pachet-standarde-covid-19/#more-11683.

Importatorii de EIP au în principiu următoarele obligaţii:

  • introduc pe piață doar EIP conforme;
  • înainte de introducerea pe piață a EIP, importatorii se asigură că producătorul a îndeplinit procedura corespunzătoare de evaluare a conformității menționată la articolul 19 din Regulamentul (UE) 2016/425.
  • se asigură că producătorul a întocmit documentația tehnică, că EIP poartă marcajul CE, și că EIP sunt însoțite de documentele cerute: declarație de conformitate UE și instrucțiuni de utilizare, în limba română.
  • se asigură că producătorul a respectat cerințele referitoare la afișarea pe EIP (sau când acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document însoțitor) a informațiilor privind tipul, lotul sau numărul de serie ori alt element care să permită identificarea acestora, precum și datele producătorului (denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa poștală la care poate fi contactat).
  • importatorii indică de asemenea pe EIP datele lor (denumirea, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa poștală la care pot fi contactați); dacă acest lucru nu este posibil, aceste date se indică pe ambalaj sau într-un document care însoțește EIP.
  • se asigură că EIP sunt însoțite de instrucțiunile și informațiile prevăzute în anexa II punctul 1.4 la Regulamentul (UE) 2016/425, redactate în limba română.
  • se asigură că, atât timp cât EIP se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau transport ale acestora nu le periclitează conformitatea cu cerințele esențiale de sănătate și securitate aplicabile prevăzute în anexa II la Regulament.
  • dacă importatorul consideră sau are motive să creadă că anumite EIP nu sunt în conformitate cu cerințele esențiale de sănătate și securitate aplicabile prevăzute în anexa II la Regulament, el nu introduce aceste produse pe piață înainte ca ele să fi fost puse în conformitate. În plus, atunci când EIP prezintă un risc, importatorul informează producătorul și autoritățile de supraveghere a pieței în legătură cu acest lucru.
  • importatorii păstrează o copie a declarației de conformitate UE la dispoziția autorităților de supraveghere a pieței timp de 10 ani după introducerea pe piață a EIP și se asigură că documentația tehnică poate fi pusă la dispoziția acestor autorități, la cerere.
  • în urma unei cereri motivate din partea autorității de supraveghere a pieței, importatorii îi furnizează acesteia toate informațiile și documentația necesară.

Un importator este considerat producător în sensul Regulamentului și este supus obligațiilor ce revin producătorului atunci când introduce pe piață EIP sub denumirea sau marca sa sau modifică EIP deja introduse pe piață într-o manieră care poate afecta conformitatea cu Regulamentul.

Importatorul transmite, la cerere, către autoritățile de supraveghere a pieței datele de identificare ale oricărui operator economic care le-a furnizat EIP sau căruia i-au furnizat EIP (timp de 10 ani).

Nerespectarea obligațiilor importatorului poate atrage răspunderea sa contravențională potrivit prevederilor H.G. nr. 305/2017, putând fi aplicate amenzi și sancțiuni complementare de retragere, rechemare de pe piaţă şi/sau interzicerea punerii la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor individuale de protecţie neconforme.

 

La rândul lor şi distribuitorii de EIP au o serie de de obligaţii:

  • atunci când pun EIP la dispoziție pe piață, distribuitorii acționează cu diligența necesară în ceea ce privește cerințele Regulamentului (UE) 2016/425 (Regulament).
  • înainte de a pune EIP la dispoziție pe piață, distribuitorii se asigură că acestea poartă marcajul CE, sunt însoțite de declarația de conformitate UE și de instrucțiunile și informațiile prevăzute în anexa II punctul 1.4 din Regulament, în limba română.
  • distribuitorii se asigură că producătorul şi importatorul au respectat cerinţele referitoare la afişarea pe EIP (sau când acest lucru nu este posibil, pe ambalaj sau într-un document însoțitor) a informațiilor privind tipul, lotul sau numărul de serie ori alt element care să permită identificarea acestora, precum și a datelor producătorului şi după caz ale importatorului (denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată şi adresa poștală la care pot fi contactaţi).
  • se asigură că, atât timp cât EIP se află în responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau de transport ale acestora nu le periclitează conformitatea cu cerințele esențiale de sănătate și securitate aplicabile.
  • dacă un distribuitor consideră sau are motive să creadă că anumite EIP nu sunt în conformitate cu cerințele esenţiale de sănătate şi securitate aplicabile, acesta nu pune respectivele EIP la dispoziție pe piaţă înainte ca acestea să fi fost puse în conformitate. În plus, dacă EIP prezintă un risc, distribuitorul informează producătorul sau importatorul, precum şi autoritatea de supraveghere a pieței.
  • la cererea motivată a autorității de supraveghere a pieței, distribuitorii îi furnizează acesteia toate informațiile și documentaţia necesare, pe suport de hârtie sau în format electronic, pentru a demonstra conformitatea EIP.

Un distribuitor este considerat producător în sensul Regulamentului și este supus obligațiilor ce revin producătorului atunci când introduce pe piață EIP sub denumirea sau marca sa sau modifică EIP deja introduse pe piață într-o manieră care poate afecta conformitatea cu Regulamentul.

Distribuitorul transmite, la cerere, către autoritățile de supraveghere a pieței datele de identificare ale oricărui operator economic care le-a furnizat EIP sau căruia i-au furnizat EIP (timp de 10 ani).

SANCȚIUNI

Nerespectarea obligațiilor distribuitorului poate atrage răspunderea sa contravențională potrivit prevederilor H.G. nr. 305/2017, putând fi aplicate amenzi și sancțiuni complementare de retragere, rechemare de pe piaţă şi/sau interzicerea punerii la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor individuale de protecţie neconforme.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate