În trecut consumul de cafea era asociat cu un nivel ridicat de cancer și boli cardiovasculare. Studiile recente arată în schimb că, dimpotrivă, consumul moderat de cafea este asociat cu scăderea mortalității și risc scăzut de a dezvolta anumite boli grave. De ce această schimbare? Este foarte simplu.
Studiile realizate în trecut nu luau în considerare două aspecte esențiale. Este foarte probabil ca băutorii de cafea să fie înscriși în două categorii de risc comportamental: fumatul și sedentarismul, acestea două fiind cauze principale pentru creșterea mortalității. Astfel că, studiile recente au fost realizate pe băutori de cafea activi și nefumători. Haideți să vedem câteva beneficii ale consumului de cafea.
1. Îmbunătățește nivelul de energie și timpii de reacție.
După ce ne servim cafeaua, cafeina intră în sânge și astfel circulă către creier. Odată ajunsă acolo, generează o serie de schimbări care rezultă în blocarea anumitor neurotransmițători cu rol inhibitor și eliberarea de dopamină și norepinefrină ceea ce duce la o activitate neuronală ridicată. Multe studii realizate în medii controlate sugerează o îmbunătățire a performanțelor cognitive, a memoriei, a stării de spirit, nivelului de energie și a timpilor de reacție.
2. Ajută la arderea grăsimilor
Cafeina este unul dintre puținele ingredient naturale care contribuie activ la arderea grăsimilor. Conform anumitor studii cafeina poate să îmbunătățească rata metabolică cu 3 până la 11 procente. Cu toate acestea, așa cum este de așteptat, consumul pe termen lung diminuează aceste beneficii.
3. Conține nutrienți esențiali
Cea mai mare parte din nutrienții esențiali prezenți în boabele de cafea, rezistă până în produsul final din ceașca noastră: Vitamina B2, vitamina B5, Mangan, Potasiu, Magneziu și vitamina B3.
4. Poate reduce riscul instalării anumitor afecțiuni
Anumite studii realizate pe iubitori de cafea arată că aceștia au un risc scăzut de a dezvolta anumite tipuri de boli precum Alzheimer (până la 65%), diabet de tip 2 (până la 50%), Parkinson (până la 60%), ciroză hepatică (până la 80%).
5. Luptă împotriva depresiei
Depresia este o afecțiune serioasă care poate reduce considerabil calitatea vieții. Un studio realizat la Harvard în 2011 arată că femeile care beau zilnic cafea sunt cu 20% mai puțin predispuse la depresie.
6. Sursă bogată de antioxidanți
Pentru o persoană care se hrănește preponderent cu o dietă de tip vestic, bazată în principal pe fast food și alimente semi-preparate, cafeaua s-ar putea să fie cea mai important sursă de antioxidanți. Din păcate această dietă săracă în nutrienți este o realitate. Încercați să consumați cât mai multe fructe și legume, mai ales în sezonul lor.
7. Poate îmbunătăți performanțele fizice
Cafeina crește nivelul de adrenalină din sânge. Acest tip de hormoni pregătește organismul pentru activitate intensă. Conform studiilor, cafeina crește nivelul de performanțe fizice cu aproximativ 11-12%
Bun, asta nu înseamnăcă o ceașcă de cafea ne face mai deștepți, că trebuie să bem multă cafea ca să ajungem la silueta dorită sau că nu mai trebuie să mâncăm fructe și legume ca să beneficiem de antioxidanți. Echilibrul este cheia. Multă sănătate!
Irina TÂLVESCU – Laboratoarele TACOMI