Dialog cu dr. ing. chim. Viorica-Georgeta BARABAȘ, director executiv APM Hunedoara.
– Prezentați-ne pe scurt, pentru cei care nu vă cunosc, câteva date biografice.
– Sunt născută la Baia de Criș, jud. Hunedoara. Am urmat Școala primară în satul Birtin, cea gimnazială la Vața de Jos și Liceul sanitar la Hunedoara. Am absolvit în cadrul Politehnicii din Timișoara-Facultatea de chimie macromoleculară. Am absolvit mai multe cursuri în specialitate, postuniversitare, cât și masteratul. Am competențe în marketing și management. Locuiesc în Deva, sunt căsătorită de 30 de ani cu un inginer miner și avem o fiică arhitect.
– Vorbiți-ne despre rolul și activitatea instituției pe care o coordonați.
– Implementează la nivel județean politicile de mediu europene și naționale în vederea asigurării unei dezvoltări durabile și îmbunătățirea calității vieții. Emite avize, acorduri și autorizații, stabilește obligații de mediu, recuperează prejudicii de mediu, asigură monitorizarea calității mediului și integrează în rapoartele privind calitatea mediului rezultatele tuturor entităților cu atribuții în domeniul mediului.
– Ca vă sunt disponibilitățile care vă caracterizează în calitate de director?
– De la preluarea funcției de director, la 5 iunie 1997, principala preocupare a fost ca instituția care o reprezint să-și îndeplinească atribuțiile legale, întocmai și la timp. Următoarea preocupare a fost dezvoltarea personală și perfecționarea mea profesională, dar și a colectivului APM Hunedoara. Apoi, dezvoltarea relațiilor sau îmbunătățirea relațiilor, cu toate instituțiile pe orizontală și verticală, alături de care APM Hunedoara poate îndeplini obiectivele propuse în protejarea mediului și creșterea standardelor de viață.
– Sunteți mulțumită de eficiența, în viața județului Hunedoara, a instituției pe care o conduceți?
– Nu sunt mulțumită. Chiar dacă angajații APM Hunedoara își îndeplinesc permanent atribuțiile de serviciu, chiar dacă eforturile mele și ale colectivului de a ști cât mai mult, de a respecta standardele profesionale europene sunt neîncetate, totuși rezultatele nu sunt pe măsura eforturilor.
– Cum caracterizați profesionalismul oamenilor din subordine?
– Avem un colectiv de 40 de angajați extraordinari, 85% sunt cu studii superioare și cu specializări postuniversitare. Toți își îndeplinesc atribuțiile de serviciu în mod excepțional, deși retribuțiile nu sunt deloc stimulative și nici nu dispun de alte mijloace de recompensare materială.
– Câteva concluzii stabilite după controalele pe teren, ne puteți spune ceva?
– Calitatea aerului s-a îmbunătățit de la an la an, dar din păcate acest lucru se datorează reducerii activității industriale și nu îmbunătățirii condițiilor tehnologice, evident cu câteva excepții. Gradul de salubrizare al localităților urbane și rurale a scăzut deși s-au derulat proiecte cu fonduri europene în domeniul deșeurilor, al alimentării cu apă și canalizare, al dezvoltării infrastructurii turistice etc. Numărul ariilor protejate din județ a crescut ajungând la 46, din toate categoriile: situri UNESCO, rezervații ale biosferei, situri Natura 2000, areale de importanță națională și județeană atingând peste 38% din suprafața județului, dar administrarea acestora este deficitară.
– Cu greutăți vă confruntați?
– Sarcinile de serviciu sunt excesiv de multe față de numărul angajaților. Bugetele anuale alocate nu acoperă cheltuielile necesare cu îndeplinirea în totalitate a atribuțiilor APM Hunedoara. Divizarea atribuțiilor instituționale de la o agenție similară în alte țări UE la 7 instituții la nivel național, pe criterii strict politice, zădarnicesc de cele mai multe ori implementarea mecanismelor de protecție a mediului, astfel că rezultatele sunt mai mult decât vizibile, în cazul oricăror analize comparative. Fie că ne vom referi la curățenia apelor, la gestionarea pădurilor, la contaminarea solurilor, la gradul de curățenie al localităților, la consevarea biodiversității etc.
– Care vă este agenda de lucru a perioadei actuale?
– Punem accent pe modificările legislative introduse prin OUG 74/2018 privind deșeurile și legea 74/2019 privind siturile contaminate, pe lângă activitățile curente, ne vor ține extrem de ocupați în următoarea perioadă.
– Câteva gânduri de viitor ne puteți oferi?
– Să învățăm în continuare, să fim în trend cu toate noutățile tehnice și legislative, să fim mai eficienți, mai conectați la nevoile și așteptările societății.
Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș