.

Protest al angajaţilor din Penitenciarul Deva – deţinuţii păzesc alţi deţinuţi

Peste 150 de sindicalişti de la Penitenciarul Deva, dar şi colegi de-ai lor de la Codlea şi Aiud, au protestat miercuri, în faţa sediului instituţiei de detenţie.

Unul dintre cele mai vocale mitinguri de protest organizate în judeţul Hunedoara s-a desfăşurat, în această săptămână, la Penitenciarul Deva. Aici, peste 150 de angajaţi au solicitat acordarea drepturilor care li se cuvin şi plata orelor suplimentare. Interesant este faptul că protestatarii nu au cerut majorări de salarii.

Pe de altă parte, pe fondul lipsei de personal din sistem, cauzată de oprirea angajărilor, la penitenciarul din Deva s-a ajuns la un deficit de circa 20%, pe ansamblu. Liderii sindicali susţin însă că situaţia este mult mai gravă în sectoarele operative, astfel că s-a ajuns ca jumătate din posturile de pază să fie asigurate acum cu deţinuţi.

„Am ajuns să facem pază cu deţinuţii, ceea ce nu este normal. Am ajuns să intrăm în serviciu cu jumătate din numărul necesar de oameni. (…) Aşa nu se mai poate! Acest protest este din cauza lipsei de reacţie a guvernanţilor la cererile noastre. Noi nu cerem măriri salariale, solicităm doar să ne acorde drepturile pe care le avem”, a declarat preşedintele Sindicatului Independent „Vulturul”, Nicolae Grosu.

Potrivit acestuia, fondul de salarii pe acest an este asigurat în proporţie de 80%, norma de hrană şi echipament nu este actualizată, iar angajaţii din penitenciare nu primesc vouchere de vacanţă, deoarece doar 17% din suma necesară acestora ar fi acoperită.

„Protestăm pentru un statut al poliţistului de penitenciare, care a fost solicitat să fie modificat din anul 2004. Schema de personal este acoperită 80%, iar în sectorul operativ este de circa 70%”, a  spus preşedintele filialei Deva a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Andrei Gheorghiţă.

Protestele din sistemul penitenciar vor continua până la soluţionarea revendicărilor, următoarea acţiune fiind programată vineri, la Penitenciarul Codlea.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate