.

Programul de economisire Junior Centenar nu are succes

Până la jumătatea lunii aprilie, au fost alimentate de părinţi aproximativ 11.500 de conturi din cele 4 milioane deschise în cadrul programului Junior Centenar.

Practic, acest serviciu financiar destinat copiilor sub 18 ani prevede ca cei care depun în cont cel puţin 1.200 de lei pe an primesc de la stat o primă de 600 de lei, plus o dobândă de 3 la sută – dublă faţă de cea oferită de bănci.

Programul de economisire pentru copii Junior Centenar nu s-a bucurat de un interes foarte mare din partea părinților în primele luni ale acestui an, explicația principală fiind probabil aceea că statul contabilizează situația conturilor respective abia la final de an, atunci fiind stabilite conturile care au depusă suma minimă de 1200 lei, cea care dă dreptul la o primă de 600 de lei, acordată de către stat pentru anul respectiv. Astfel până la data de 19 aprilie 2019 au fost alimentate un număr de 11.547 de conturi de economii Junior Centenar, din total de peste 4 milioane deschise automat la Trezoreria Statului pentru fiecare copil cu vârsta de sub 18 ani. Suma totală virata în aceste conturi a fost de peste 12,3 milioane de lei, cei mai mulți părinți interesați de acest program fiind din București și județele Hunedoara, Argeș, Bihor și Bacău. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, este bine de știut şi faptul că veniturile sub formă de dobânzi și prima de stat înregistrate în contul individual de economii Junior Centenar nu sunt impozabile.

Programul Junior Centenar a fost contestat de preşedintele Klaus Iohannis, care a depus la Curtea Constituţională o sesizare. Şeful statului critică mai multe prevederi ale programului, între care cele de prelucrare a datelor sau modul de deschidere a conturilor. Sesizarea preşedintelui va fi discutată pe 5 iunie, după cum au lăsat să se înţeleagă reprezentanţi ai Curţii Constituţionale. Sursa: radiocluj.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate