Primăria Municipiului Deva s-a alăturat Asociației ,,AntiParkinson” și Direcției de Sănătate Publică a Județului Hunedoara, în campania de conștientizare a populației despre existența persoanelor afectate de boala Parkinson.
Joi, 11 aprilie 2019, Cetatea Deva și Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean” vor fi iluminate în roșu, culoarea simbolică a ,,Zilei Internaționale a Bolii Parkinson”, în semn de solidaritate și pentru a transmite locuitorilor municipiului Deva și nu numai, mesajul de a nu-i discrimina pe cei care suferă de această afecțiune.
În fiecare an, la data de 11 aprilie, la nivel mondial este marcată Ziua de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, aceasta fiind și ziua de naștere a celui care a descris pentru prima dată această afecțiune, medicul James Parkinson.
Educarea şi conştientizarea societăţii cu privire la boala Parkinson, îmbunătăţirea posibilităţilor de îngrijire şi tratament pentru cei afectaţi de această boală, creşterea investiţiilor în cercetarea legată de boala Parkinson sunt câteva dintre obiectivele campaniei din acest an.
Lalelele roșii reprezintă simbolul internațional adoptat de toate organizațiile ce luptă cu boala Parkinson.
Despre boala Parkinson
Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.
Primele simptome ale bolii Parkinson apar, cel mai frecvent, după vârsta de 60 de ani, dar 1 din 10 pacienți sunt diagnosticați cu boala Parkinson înainte de 50 de ani, iar 1 din 20 de pacienți în jurul vârstei de 40 de ani, însă poate fi luată genetic și să se nască cu această afecțiune. Simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, dar pe măsura agravării acestora, diagnosticul devine evident.
Depistarea timpurie a Bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog, urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecărui stadiu al bolii, o alimentație adecvată și activitatea fizică zilnică îmbunătățesc calitatea vieții pacienților.
La scară mondială, boala este diagnosticată la 300.000 de persoane în fiecare an.