Păpădia –  plantă cu multiple virtuți terapeutice

Sursă importantă de vitamine și minerale, păpădia are proprietăți nutritive esențiale întregului organism. De la păpădie sunt folosite, în scopuri terapeutice, atât florile, cât și frunzele sau rădăcina. Potrivit specialiștilor, această plantă vindecă atât de multe boli, încât ar putea înlocui cu succes orice medicament modern.

În scop terapeutic

Se recoltează toate organele plantei (frunze, tije, rădăcini), cea mai important fiind partea aeriană, împreună cu rădăcina. Tulpinile se recoltează din aprilie până în septembrie. Se vor consuma pe stomacul gol, câte 5-8 bucăți pe zi, timp de 2-4 săptămâni.  Ameliorează rapid durerile reumatice, inflamațiile glandulare și hepatice, stimulează funcțiile vezicii biliare. Sunt utile în afecțiuni ale splinei, ajutând la evitarea stărilor de oboseală și în cazul lipsei poftei de mâncare. După consumarea lor, persoanele astenice și obosite vor simți, încă din primele zile, o senzație de revigorare a întregului organism.

Frunzele

Se recoltează primăvara devreme, ele putând fi consumate ca atare sau în salate.

Florile

Sunt comestibile și se recoltează primăvara, imediat ce apar plantele. Florile se rup cu mâna și se aleg cele mai proaspete și intens colorat. Au rol terapeutic, stimulează stomacul, splina, pancreasul și digestia, în general. De asemenea, au efecte detoxifiante și antioxidante. Previn îmbătrânirea celulară și ajută la purificarea sângelui .

 Rizomii și rădăcinile

Se recoltează în lunile  iulie-octombrie, când au un conținut maxim de substanțe benefice organismului. Recoltarea se va face după perioadele ploioase, de pe terenuri fără pietre. Uscarea se va face la umbră, în straturi subțiri la o temperatură de 15-30 de grade. În caz contrar, seva, care are cea mai mare parte a principiilor medicinale, se va pierde. Rădăcinile se pot păstra proaspete, în pivniță, sub nisip.

Rădăcinile crude
Se spală și se curăță, apoi se consumă ca atare. Acestea purifică sângele, îmbunătățește digestia, accelerează diureza, elimină toxinele.

Remedii naturiste

 Ceaiul  din flori și frunze de păpădie

Reduce stresul și tratează inflamația ficatului. Pentru prepararea lui se folosesc 10 g de frunze și flori uscate, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se îndulcește cu miere de albine.

Ceaiul din flori de păpădie

Scade tensiunea arterială. Având rol diuretic ceaiul din flori de păpădie elimină și excesul de sodiu din organism, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Pentru preparare se folosește o linguriță de flori uscate la 200 ml de apă fierbinte. Se lasă cinci minute la infuzat, apoi se strecoară. Se consumă câte o cană pe zi, timp de 15 zile.

Ceaiul din rădăcină de păpădie

Ester un bun diuretic, ajutând la eliminarea apei în exces din organism, prin îmbunătățirea funcționării sistemului renal și astfel, odată cu apa, sunt eliminate și unele substanțe toxice. În același timp, rădăcina de păpădie inhibă dezvoltarea microbilor din sistemul urinar. Pentru prepararea lui este nevoie de o linguriță de rădăcină uscată de păpădie și 250 ml de apă. Rădăcina se mărunțește și se fierbe cinci minute în apă, apoi se strecoară. Se consumă câte o cană, dimineața, pe stomacul gol, timp de zece zile. După ce se face o pauză de o lună, tratamentul se poate relua.

Siropul de păpădie

Pe lângă că este o băutură delicioasă și răcoritoare, aduce multe beneficii sănătății noastre. Pentru prepararea lui, se folosesc florile de păpădie, în stare proaspătă, procedându-se astfel: se iau de două ori câte două mâini de flori de păpădie, care se pun într-un litru de apă rece. Se pun apoi la fiert, la foc mic, se lasă să dea câteva clocote, se stinge focul și se lasă  să stea de seara până dimineața. A doua zi, conținutul se strecoară, iar florile se storc bine cu ambele mâini. La sucul obținut se adaugă un kilogram de zahăr nerafinat, o jumătate de lămâie tăiată felii, la care se îndepărtează coaja. Se fierbe la foc mic, într-un vas descoperit, până se ajunge la consistența unui sirop obișnuit. Siropul obținut se  poate pune la răcit de maxim două ori, pentru ca să i se poată stabili consistența dorită. Este foarte util în cazul bolilor de ficat.

Tinctura de păpădie și hrean

Are efecte benefice în caz de reumatism sau artrită, fiind totodată și un bun antiseptic , care ucide și elimină bacteriile, contribuind la regenerarea țesuturilor. Desfundă căile respiratorii, ceea ce duce la oxigenarea sângelui și la o mai bună funcționare a inimii. Se obține din: 100 ml alcool alimentar de 70 de grade, 20 g rădăcină uscată de păpădie, 10 g hrean ras. Ingredientele se pun într-un borcan din sticlă, cu filet, iar peste ele se toarnă alcoolul. Borcanul se închide ermetic și se lasă la macerat 10 zile, timp în care se agită de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează, se lasă la decantat, în frigider, timp de șase zile. La final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se păstrează în sticle de culoare închisă. Pentru tratament sunt indicare 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Este indicat ca această cură să se țină două-trei săptămâni, după care să se facă o pauză și apoi, dacă este nevoie, se poate relua.

http://www.csid.ro, www.libertatea.ro, https://sanatate.bzi.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns