Leurda şi calităţile ei binefăcătoare

Plantă cu efecte miraculoase pentru organism, leurda este percepută de specialişti ca una din cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Conţine o bogăţie de substanţe binefăcătoare, care acţionează şi contribuie la tonifierea organismului.

 Proprietăţi terapeutice

Studiile efectuate în laborator au arătat că anumite principii active ale acestei plante au un excelent rol purificator, îndepărtând toxinele şi bacteriile din organism. Îmbunătăţeşte digestia şi are  rol diuretic şi depurativ. Preparatele pe bază de leurdă sunt utile, mai ales în această perioadă de tranziţie dintre anotimpul rece şi cel cald. Tocmai de aceea, este bine să profităm din plin de beneficiile acestei plante-medicament, pe care natura ne-o oferă în fiecare primăvară.

Frunzele proaspete de leurdă

Sunt asemănătoare cu cele ale usturoiului, având o substanţă care imprimă gustul şi mirosul caracteristic tuturor speciilor din acest gen. În plus, mai conţine carotenoizi, vitamine, săruri minerale, alte substanţe benefice organismului, având, totodată şi rol antiseptic şi antiinflamator. Folosite sub formă de cataplasmă, frunzele de leurdă sunt utile în caz de furuncul sau în vindecarea rănilor vechi.

În bucătărie

Frunzele proaspete sunt utilizate în salate, alături de sfeclă roşie, spanac, castraveţi, fasole verde. De asemenea, sunt des consumate alături de alte verdeţuri: piure de urzici, spanac, ştevie, paste sau alte preparate, în  condimentarea sosurilor, omletelor sau brânzeturilor.

 

Remedii naturiste pe bază de leurdă

 Infuzia din frunze

Elimină toxinele şi are rol antioxidant şi antiinflamator. Pentru obţinerea infuziei, se folosesc două linguriţe de frunze tocate, la 200 ml de apă clocotită. Se consumă una sau două căni pe zi.

 Sucul de leurdă

Se obţine din frunzele proaspete ale plantei şi are efecte benefice în combaterea reumatismului, mastitei, nodulilor la sân şi înlătură efectele nocive ale tutunului. Pentru obţinerea sucului, se ia o mână de frunze, care se taie grosier, peste ele se toarnă un pahar de apă, apoi se mixează trei-patru minute. Se lasă să stea aproximativ 15-20 de minute, iar după acest interval, se filtrează printr-un tifon. Sucul obţinut va fi băut într-o singură doză, dimineaţa, pe stomacul gol. Pentru un efect mai puternic de curăţare a sângelui, se administrează două pahare pe zi, dimineaţa pe stomacul gol şi după-amiaza.

În medicina populară

Sucul de leurdă este un vechi remediu împotriva negilor. Câteva picături de suc de leurdă, pus peste negi sau mici comprese cu un terci de frunze de leurda, fixate cu tifon, ne scapă de negi, numai după câteva şedinţe de tratament.
Tinctura de leurdă

Se obţine din prin macerarea frunzelor proaspete şi a bulbilor de leurdă, tocate mărunt, în alcool de 70 de grade, timp de 10-12 zile. După macerare, tinctura se strecoară şi se păstrează în sticle închise la culoare, în loc răcoros şi întunecos. Tinctura are efecte deosebite în caz de hipertensiune, dar şi pentru revigorarea memoriei. Se iau câte 10-15 picături, de 4 ori, într-o jumătate de pahar cu apă, într-o cură de trei săptămâni.

Esenţa de leurdă

Este utilizată, cu succes, pentru tratarea reumatismului. Frunzele strivite de leurdă, aproximativ 30 g, se vor macera, timp de 10 zile, în 250 ml oţet de vin. După filtrare, cu esenţa obţinută se masează locurile dureroase.

 În cazul durerilor de stomac

Persoanele care manifestă o sensibilitate  deosebită a stomacului, pot face o cură cu frunze sau bulbi de leurdă. Acestea se taie mărunt, iar peste ele se toarnă lapte cald. După un repaus de două-trei ore, esenţa obţinută se poate consuma, înghiţitură cu înghiţitură.

 Vin tonic de leurdă

Acest remediu este eficient în cazul problemelor respiratorii, secreţii pulmonare, tuberculoză pulmonară. Pentru obţinerea lui, se fierbe un pumn de frunze tăiate mărunt, cu ¼ litru de vin curat, şi se dau câteva clocote. După ce se filtrează, preparatul obţinut se bea îndulcit cu miere, câte o înghiţitură o dată, pe parcursul unei zile, timp de două săptămâni.

Pentru uz extern

Leurda este benefică în caz de eczeme, herpes, răni greu vindecabile şi alte boli cronice de piele. Cataplasmele cu frunze sunt indicate contra furunculilor (buboaielor).

Important !

Chiar dacă leurda este mai bine tolerată de organism decât usturoiul, persoanele cu stomac sau colon sensibil, pot avea uşoare stări de jenă sau crampe. De asemenea, mamele care alăptează vor evita consumul de  leurdă întrucât aceasta poate da un gust neplăcut laptelui.

Sursa: www.sanatate.ro, terapiinaturiste.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns