Doar zece medici dentişti şcolari, cu tot atâtea cabinete, îşi mai desfăşoară activitatea în şcolile şi liceele din judeţul Hunedoara, relevă datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, prezentate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.
Situaţia se reflectă direct în şcoli, unde, din totalul celor 9.900 de elevi care au trecut anul trecut pe la stomatologi, 75% au fost copii care sufereau de carii dentare.
“Se înregistrează o creştere a frecvenţei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentare şi pierderii dinţilor, cât şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală, datorită faptului că reţeaua de cabinete şcolare este redusă (…), iar costurile pentru tratamentele afecţiunilor care sunt depistate tardiv sunt ridicate”, se arată într-o informare a DSP Hunedoara.
Chiar dacă numărul consultaţiilor în cabinetele stomatologice şcolare a scăzut în anul 2018 cu aproape 18%, comparativ cu anul 2017, numărul elevilor depistaţi ca suferinzi de carii dentare a crescut cu 5%, ajungând, anul trecut la 75%.
Cabinetele stomatologice şcolare cu medic dentist mai funcţionează doar în oraşele Hunedoara (4 cabinete), Deva (3), Lupeni, Orăştie, Petrila (câte unul).
Pe de altă parte, conform datelor Colegiului medicilor dentişti, aproximativ 95% din populaţia judeţului Hunedoara prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale.