Originare din China, fructele Goji au fost folosite din cele mai vechi timpuri, mai ales de călugării budiști, care le apreciau pentru efectul lor antiimbătrânire. Astăzi sunt considerate adevărate ”fructe minune” sau superalimente, întrucât protejează și tonifiază organismul, fiind deosebit de utile mai ales în perioada epidemiilor de gripă.
Ce ne spun specialiștii?
Cu un gust dulce acrișor, aceste fructe mici, de culoare roșie reprezintă cel mai puternic antioxidant dintre toate produsele alimentare existente în lume.
Calități terapeutice
Bogate în vitamina C și fibre, dar sărace în calorii, fructele Goji sunt perfecte pentru curele de slăbire sau convalescență. În plus, sunt o sursă bună de vitamina A și proteine, un detaliu rar întâlnit la fructe. Sunt deosebit de utile în cazul bolilor inflamatorii, reumatism, artrită. Ajută, de asemenea, la detoxifierea organismului, în cazul bolilor respiratorii – astm bronșic, tuse convulsivă, reduce și oboseala, acționând ca un energizant natural. Protejează în cazul bolilor cardiovasculare, reglează glicemia și nivelul colesterolului, relaxează mușchii, reduce stresul și anxietatea.
Cum se consumă Goji?
Chiar dacă aceste fructe se găsesc în comerț mai mult sub formă deshidratată, arătând ca niște stafide roșii, el se pot achiziționa în stare proaspătă, de la cultivatori, apoi se videază. Fructele se vor consuma în proporții mici, de mai multe ori pe zi, avându-se în vedere și recomandările medicului. Pot fi consumate la micul dejun cu cereale lapte, iaurt sau gătite în mâncare, alături de carne de porc sau curcan.
Pot fi presărate în salate, fierte în sosuri groase pentru friptură și în prăjituri de tot felul.
Când se consumă pentru prima dată
În organism pot avea loc o serie de simptome neplăcute, cum ar fi: nevoia de a merge des la toaletă, oboseală fizică şi psihică sau somnolenţă. Dar simptomele nu țin niciodată mai mult de 14 zile, iar după acest interval, consumatorii de Goji se simt mai bine, dorm mai bine şi au o stare psihică echilibrată. Tocmai de aceea, este indicat ca în primele trei zile să se consume doar câte cinci fructe pe zi. După acest interval, cantitatea se poate dubla.
Consumul regulat de Goji
Este recomandat persoanelor care nu au probleme grave de sănătate, dar care doresc să-și îmbunătăţească starea generală fizică şi psihică sau să prevină îmbolnăvirile. Se pot consuma aproximativ opt grame de fructe Goji, de două ori pe zi, dimineaţă şi seară.
În scop terapeutic
Fructele sunt destinate persoanelor care suferă de afecţiuni grave şi care au încercat numeroase tratamente convenţionale. În unele cazuri, studiile au arătat că, cu cât persoană este mai bolnavă, cu atât reechilibrarea organismului este mai intensă.
În astfel de situații, bolnavii vor consumă maxim 100 grame de Goji pe zi, cu 30 de minute înainte de micul-dejun. În perioada curei, în special în primele zile, este bine să se suplimenteze şi consumul de apă, deoarece fructele pot favoriza apariţia constipaţiei.
Ceaiul din fructe de Goji
Ajută organismul să-și mențină energia, chiar și atunci când primește mai puțină hrană. În plus, are un gust delicat și poate fi combinat cu alte plante, cum ar fi ghimbirul sau ceaiul verde, pentru mai multe efecte benefice și arderea grăsimilor.
Contraindicații
Deși fructele Goji sunt sănătoase, acestea nu sunt recomandate femeilor gravide și care alăptează, dar nici persoanelor care iau medicamente pentru diabet, boli de inimă sau antidepresive. În astfel de cazuri, consumul acestor fructe se va face doar cu avizul medicului.