OPINII: “Opinia unui om dezamăgit!”

Acest guvern și această majoritate zdrobitoare nu au făcut nimic din ce-au promis, în programul de guvernare, ei primind un vot, pentru a face lucruri fundamentale în România, de a schimba chiar Constituţia (…)


Când ai 45 % din sufragiile de vot, poţi să schimbi orice lege! Cea mai mare dilemă a mea este dacă şi-au terminat suflul după eșecul cu Ordonanța 13. Nu există în Europa un partid care să câştige în ultimii trei ani atât de clar ca PSD. În momentul în care câştigi atât de clar, eşti obligat de vot să faci ceva bun în țara ta. În primul rând, trebuia schimbată Constituția, toate Codurile penale și de Procedură, Codul Fiscal, Codul Civil. Trebuia schimbată legea de organizare a justiției. Pentru că, acolo unde nu există răspunderea magistraților, se face justiție cum se dorește și de interes, cum dictează unii și alții dintre politicieni, ei fiind Dumnezeii Româ­niei. Legea Siguranței Naționale, care este de 30 de ani neschimbată. O lege puternică a Patrimoniului nu există. Nu am înțeles, dacă Ministerul Justiției și minis­trul Justiției este peste Procurorul General, de ce avem și Ministerul Public? Nu mai vorbim de Legile Sănătății, Educației.
Trebuiau desființate toate Agențiile Guvernamentale, ONG-urile care de­făi­mează România, cele care sunt plătite din bani negri și multe altele. Legea pensiilor nu este aprobată (se discută seara de seară) va rămâne ”ca în tren”. Au crescut salariile numai la funcționari, exorbitant de mari, dar nu s-a schimbat nimic în comportamentul lor.

La noi este marea ,,jumuleală”!
Te jumulește, în primul rând statul, apoi băncile, IFN-urile, care sunt cămătari legalizați. Ca să furi, ai toate pârghiile și legile, care te ajută să furi legal și mult. Șpaga este acum și ea legalizată, fiind generalizată în toate domeniile. Trebuiau tăiate pensiile speciale. Dintr-o pensie specială, se plăteau plăti 20-25 de pensii amărâte. Îmi pare rău, s-au votat 363 de legi, dintre care 70% sunt fără valoare. Semnificativ pentru noi. Codul penal din vremea lui Ceaușescu era mult mai valoros decât este acum. Pentru că, era făcut de profesioniști adevărați, nu de pictori, tractoriști sau cei cu facultăți la distanță. O parte din cei care au făcut Codurile au fost și au devenit hoți, fugind în străinătate.

Trăim într-o țară fără de lege
Citesc mâhnit, că un sat din județul Arad a fost câștigat de o familie, prin decizia definitivă a Tribunalului Olt. Mă întreb: ce justiție aveam atunci când DNA Timiș a constatat că actele sunt false ? Sau acum, când s-a judecat procesul cu aceleași acte ?! Ce să înțelegem noi, muritorii de rând?
Alta, și mai și, publicată acum în ,,Lumea Justiției” În perioada 2004-2016 s-a cheltuit enorma suma de 141 miliarde euro, pe înregistrările a șase milioane de oameni și a 311.000 mandate de interceptare. Orice om de bun simț rămâne fără comentarii.
În acest moment, există un HĂȚIȘ legislativ din care nici Dracul nu mai înțelege nimic, tocmai ieșind la iveală neprofesiona­lismul celor care au lucrat la legi. Dumneavoastră, care sunteți la putere, nu vă pasă să faceți ceva bun pentru oameni? Iar domnul Președinte, după ce a stopat tot în țara asta, merge la schi, însoțit de SPP- iști, ca și cum am fi țară fără nici o problemă.

Opoziția să vină cu ceva constructiv !
Trebuia deja, să circulăm de la Deva la Lugoj pe autostradă. Nici peste doi ani nu vom circula ! Atragerea de fonduri europene a fost mult mai bine gestionată în ultimul an, 2018. Dar cum ,,cu o floare nu se face primăvară”, tot deficitari suntem.
PSD nu trebuia să intre în jocul lui Iohannis și al Opoziției. Aștept ca Opoziția să vină cu ceva constructiv, nu cu răutăți și povești. Chiar nu vedeți că am ajuns în situația Greciei din anul 2000. Leul a luat-o razna, ne împrumutăm ca bezmeticii ca să ducem țara de râpa, importurile sunt mai mari decât exporturile, legile sunt blocate de Președinte, de CCR etc. În loc să se gândească o strategie, se fac mișcări de trupe de la stânga la dreapta s-au invers. Anumiți primari reprezintă un partid cu numele, dar cum termină mandatul, sunt în barca altora, încă de anul ăsta. Cei care suferim suntem tot noi, oamenii de rând .

Mai sunt patru luni până la europarlamentare
Un test important, avându-se în vedere că scrutinul din luna mai este oglinda la ceea ce aşteptăm de la prezidenţialele din iarnă. Și, în acest context, se pune fireasca întrebare: cine şi ce a făcut în acest mandat ? Dacă privim în ţară, PSD a promis mult şi a făcut cât a făcut. Nu avem încă un fond suveran de investiţii, nu avem o lege a lobby-ului, autostrăzile au rămas acolo unde le-am construit în ultimii treizeci de ani, adică pe hârtie, iar Liviu Dragnea spune că se vor transforma în realitate doar dacă vor fi declarate obiective de interes strategic. Românii au salarii şi pensii mai mari, dar și taxe sau majorări de prețuri pe măsură. De cealaltă parte, opoziţia a fost considerată, în ultimii doi ani, prea slabă să facă faţă, iar partidele nou apărute încă nu au trecut testul electoral.
În cazul PSD, e şi mai gravă această disproporţie, pentru că este primul partid politic post-decembrist care obţine un scor devas­tator, în condiţiile unei opo­ziţii foarte slabe şi care, acum, la doi ani, şi-a pierdut din credibilitate, nevenind cu argumente constructive la PSD. Principala diferenţă este că s-a creat o prăpastie între ce au promis şi ce au făcut. Realizările nu sunt pe măsura celor promise și a votului obținut. Ei au obţinut un vot zdrobitor, tocmai pentru a schimba lucruri fundamentale în structura statului de drept, inclusiv Constituţia. Dar n-au făcut nimic, absolut nimic.

Un fel de cumetrie !
Se știa, atunci când se schimba garda, se puneau în funcţii cheie oamenii partidului respectiv. Asta însemna până în decembrie 2016. De data aceasta, în punctele cheie sunt puse nepoate, amante, ibovnice, deci este un fel de cumetrie. Da, adică sunt de-ai PSD-iştilor, PNL-iștilor (în cumetrie), nepoata baronului cutare, fina baronului sau fiul, şi de asta nu a mers. Vezi cazul Vaslui, unde Buzatu soția, fiul, toți șefi. Dar și în alte județe din țară este la fel. Eșaloanele doi-trei din ministere sunt ale PNL, PDL, UDMR etc.
La început, acestea erau alcătuite din consilieri, din oameni apropiaţi celor de la putere, care mai știau ceva meserie. Acum, încetul cu încetul, le-au luat locul fiii celebri de politicieni, amantele, nepoatele și toți inculții. Eu i-aş spune un fel de camarilă. Ea s-a accentuat mult după 2014, pentru că au coabitat. Klaus Iohannis are, de regulă, din camarilă, şefii instituţiilor de forţă, pe care îi păs­trează. Șefii din Parlament au și ei în diferite instituţii. Deci, întotdeauna a fost așa. Asta și datorită caracterului schizofrenic al Constituţiei, care e republică semiprezidenţială, adică nu e nici prezidenţială, nici parlamentară. Și atunci, coabitările sunt dezastruoase. Au fost dezastruoase tot timpul, se faultează una pe cea­lal­tă. Și, nimic nu mai funcţionează din cauza acestor grupări. Cred că Liviu Dragnea și câțiva oameni din PSD au realizat că nu au făcut nimic. Și acum, pe ultima sută de metri, căută să rezolve câteva din aceste probleme. Liviu Dragnea, în afară de a vorbi, dacă aţi observat dumneavoastră, putea sa meargă în Parlament, de aia avea majoritate, putea sa desfiinţeze tot ce nu funcționa în țara asta. Așa rămânea în istoria acestei țări.
Mă uit la doamna Firea, nici acum după atâția ani nu găsește busola și dorește să aibă o ceartă permanentă cu Liviu Dragnea. Doamna Primar, în afară de discuții și războaie, faceți ceva pentru bucureșteni, măcar acum, în ultimul ceas ! Că nu ați făcut absolut nimic. Lăsați bisericuțele pentru alții.
“Discutăm mai înainte, de statul paralel. La majoritatea pe care a avut-o PSD-ALDE putea să desfiinţeze şi SRI-ul sau putea să unească SRI cu SIE, cum au mai discutat, sau puteau să înfiinţeze un fel de FBI în locul DNA-ului. Puteau desfiinţa DNA şi SPP-ul, puteau să-l subordoneze Parlamentului, dar n-au mai făcut nimic, au făcut o comisie din aia… probabil că între timp s-au împăcat”- spunea într-un interviu jurnalistul Ion Cristoiu.

A existat, la început, o altă nebunie
Care, atenţie, şi aia putea fi rezolvată. În momentul în care s-au câştigat alegerile, s-a descoperit că exista o lege care nu dădea voie unui condamnat, adică lui Dragnea, să fie premier. Ciudat este că el a fost condamnat pentru alegeri și voturi, nu pentru așa-zise fapte penale concrete. Este ciudat că legea aia putea să fie înlocuită din ianuarie 2016. N-am înţeles nici acum de ce… o înlocuiam dacă tot ne făceam de cap. Și atunci s-a creat o schizofrenie, adică o dublă comandă, care a paralizat mult din activitatea PSD-ului. Pe de-o parte, am avut premierul. Și dincolo, în partid, puterea e la Dragnea. Și atunci, de regulă, peste tot în lume premierul este şeful partidului care a câştigat alegerile… De aici a venit această lupta surdă, la care s-a adăugat şi un fond de uriaşă suspiciune a lui Liviu Dragnea. Adică, în permanenţă, el sa poată acționa, ca nu cumva să vină cineva să-l răstoarne. PSD are o lungă tradiţie a răsturnărilor, loviturilor de palat prin restaurante, prin boscheţi. Și, probabil, cum apare cineva, mai ales premier, imediat intervine Dragnea, care nu vrea ca cineva din PSD să crească, în aşa fel încât să-i ia locul. În concluzie, în afară de majorare de salarii la bugetari și acordarea de pensii mari parlamentarilor, nu s-a făcut nimic. Cea mai mare amenințare pentru Dragnea este Liviu Dragnea. Datorită comportamentului lui, poate să câștige sau să piardă. Același lucru se va întâmpla și la KLAUS IOHANNIS. Președintele s-a faultat singur de câteva ori, și cred că nici domnia sa nu credea ce face.

La PNL – cine va fi cap de listă?
La europarlamentare, va conta foarte mult capul listei. Sunt curios cine va fi cap de listă la PNL. Crin Antonescu, Vasile Blaga sau Raluca Turcanu? Oare Crin Antonescu să fie? Nu cred că îl vor pune, nu, sigur nu-l vor pune pe listă, din doua motive: dacă îl pun pe listă, înseamnă că domnul Orban poate să se ducă să se culce. Deoarece, campania electorală înseamnă totul pentru candidaţi. Gândiţi-vă că începe campania, iar Orban nu e pe listă. Și atunci, Orban trebuie să-l laude pe Crin Antonescu, iar electoratul vede asta. Dar cea mai mare ame­nin­ţare ar fi pentru Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis va face orice ca acesta să nu fie pe liste. Pentru că, la un moment dat, noi ne vom reaminti de Crin Antonescu şi îl vom vedea la lucru, el fiind un orator foarte bun.
Păi da, gândiţi-vă că dacă-l vedem, atunci s-ar putea să spunem: ”Uite, preşedinte!”. Gândiţi-vă că el a plecat în mister, fulgerător, păstrându-și ca şi Cioloş, rezerva de speranţă. Adică, nu s-a consumat. E foarte important ca un politician să nu se consume. Adică, nu a fost şef, iar după un an, după doi ani, lumea să spună: ”gata, ne-am săturat de ăsta, ştim cum e!” Şi el şi Cioloş sunt un fel de speranţe, un fel de: ”Băi, ce-ar fi dacă ar ajunge ăla preşedinte, sau premier, sau la parlamentare? ”.

Rămâne un mare mister
Tocmai statul acesta în umbră. Dar, din umbră tot o să iasă. Dacă stă prea mult acolo, la un moment dat, se usucă. Nu înțeleg de ce s-a retras, dar i-a făcut bine. Pentru că, e foarte important, mai ales în această perioadă, când şi PSD dezamăgeşte. Orizontul de aşteptare şi electoratul caută ceva nou, caută omul providenţial, Mesia: ”Băi, dacă vine Crin Antonescu… ” Cei care nu sunt la pu­tere şi nu se consumă, păstrează acest orizont de aşteptare, acest ”vai, ce-ar fi dacă ar ajunge el!”.
Poate că nu e mare lucru…Aici ne-au adus politicienii. Cu doctrina PD-ului, nu se poate conduce PSD.
A fost o opinie personală, împărtășita și dumneavoastră.

Al dv. același Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns