OPINII: Normalitate sau Anormalitate?

“Mare noroc că există oameni care sunt idioți! Funcția idiotului este pozitivă, pentru că fără el n-am înțelege nici geniul, nici normalitatea. Păi cum am cunoaște un om pe care-l numim desăvârșit, dacă n-ar fi prezenți ăștia idioți? Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci 13 ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare.“ PETRE ȚUTEA

Într-o țară normală, Pre­ședintele ales este al tuturor, indiferent că provine din opoziție sau de la cei de la putere. Îmi pare rău că ne confruntăm cu lucruri peste puterile noastre, de a mai înțelege diferența dintre normal și anormal. Am văzut cât de mizerabilă a devenit politica practicată de oameni care nu au ce căuta în fruntea țării. Cum poți să spui că justiția își face treaba, când posturile de televiziune, ziare etc. în fiecare zi arată nemerniciile făcute de MAN și oamenii lui de la Oradea, care au distrus oameni de afaceri, judecători, procurori etc. Toți am văzut și vedem aceste lucruri.
La Ploiești, Portocală, Onea și compania au făcut dezastru și toată lumea vede, zi de zi, ce au făcut acești ,,oameni” inumani. Apar semne de la Pitești, Constanța, Tg Mureș, Brașov că s-a făcut dezastru. Toată țara vede dezastrul, dar unii se fac ca nu vad și că nu aud. Nu vreau sa pronunț nume, este prea jenant! Văd, seară de seară, pe unii care populează studiourile noastre de televiziune, fie ca sunt politicieni, fie că sunt analiști „profesioniști“, care mai bine rămâneau în umbra anonimatului. Vin să demonstreze nemerniciile din politica românească.
Orice spectator cât de cât decent, e condamnat la perplexitate. Se vorbește prost limba română, se gândește partizan, se abuzează de volubilitate, tupeu, eschivă și grosolănie. E plin de „vedete“ devenite mari VIP-uri suite-n copac, de mari maeștri ai papotajului de periferie.
Văd o doamnă parlamentar la un post de televiziune, având un nume mai nemțesc, Hilde de Brande, membru PNL și care nu știa de ce este acolo. Primea mesaj pe telefon în timpul emisiunii că orice ar fi întrebată, să spună nu. Sublima doamnă cred că a realizat că nu este româncă și că nu reprezintă România în Parlamentul României. Mă întreb: ce caută acești oameni în poli­tica românească? Pe cine reprezintă oameni? Acești oameni au auzit de cuvințelul acela ,,patriot”?
Nu mai e clar ce înseamnă, de fapt, a fi „patriot“. Să iubești țara în pofida „emblemelor“ ei guvernamentale? Sau, mai mult, să lauzi – ori să tolerezi Puterea, în pofida precarității ei, pentru simplul motiv că ea se confundă cu „țara“? Păi cum să conduci o țară, cu miniștrii lipsă, cu șeful armatei repus cu multe semne de întrebare în problema legalității, cu asemenea parlamentari care nu știu bine limba română.

Președintele Iohannis
De când a venit la Cotroceni este șeful Opo­ziției și vede doar campanie electorală. Păi domnule Președinte, ați uitat că șeful este Dl ORBAN, care acum se vrea europarlamentar, ca să scape partidul de el? Putem observa eșecul național și că a striga după ajutor este „trădare“ a tuturor politicienilor, care au dus țara într-un unghi din care nu mai au cale de a o scoate la lumină. Sau, dimpotrivă, speranța realistă a rămas doar în intervenția salutară a partenerilor europeni, cu care s-a dorit să ne „încuscrim“?
Iubirea de țară trebuie să fie ascundere „diplomatică“ a gunoiului sub preș sau conștientizare publică a derapajului, stigmatizarea lui și efortul de evacuare a cauzelor care l-au produs? Schimonosirea ideii de „charismă“ și împuținarea riscantă a „modelelor“ pu­blice sunt fenomene curente.

Cred că e timpul să tragem linie și să privim puțin înapoi
E timpul să ne întrebăm dacă puteam lua decizii mai bune sau dacă puteam trăi mai frumos. E prea târziu să putem îndrepta ceva raportându-ne doar în acest moment, dar nu e prea târziu să ne raportăm în viitor. Pentru că, mereu ne rămâne ceva de schimbat în mai bine, de reparat, de îndreptat. Pentru mine, anul trecut a avut multe lecții de oferit, lecții care poate trebuiau învățate mai devreme.
„Succesul“ a devenit strict efectul „combativității“ obraz­nice, al populismului impudic, al bășcăliei de gang. A sfâșia beregata interlocutorului, a-ți „lua la mișto“ adversarul, a înlocuit de­­­monstrația prin epitet gros și sudalmă pestriță – acestea sânt „talentele“ politicianului adevărat! Face „rating“, e „haios“ (sau „crâncen“), e, de fapt, un interlop nărăvaș, ajuns în fotoliul notorietății și al deciziei de partid.
Sunt momente în care îți vine să spui că niciodată, în timpul biografiei proprii (și a generației tale), n-ai fost încălecat de o asemenea jalnică adunătură…Una peste alta, arătăm ca după un război pierdut! Și ce e supărător e că, până una-alta, suntem învinși nu de oștiri monumentale, nu de strategii subtile, nu de personalități vânjoase, inteligente, cuceritoare, ci de chintesența mediocrității naționale, de o mână de șmecheri nătângi și gureși, bucuroși de victoria lor și de melancolia noastră.
Citez din Andrei Pleșu: “Pentru o mână de voturi calcă pe cadavre, mint râzând, te fac din vorbe, promit nave cosmice, iar când se văd pe acel scaun, nu mai văd pe nimeni decât pe cei din anturajul lor de furat. Salariile lor s-au dublat și triplat, pensii speciale, sporuri de nici ei nu mai știu ce să mai inventeze.”

PSD a făcut cea mai mare greșeală de strategie
O să vadă mai târziu unde vor duce aceste decalaje de salarii dintre stat și privat. Din 2012, statul ne obligă să muncim mai mult pentru el. Ce face statul pentru noi? Munca privată este net dezavantajată în fața statului. Toată lumea pleacă sau visează un loc călduț la stat. Niciunde în lume salariile de la stat nu sunt dublu și triplu față de cele de la privat. Cum să facem autostrăzi, spitale, investiții când nu accesăm fonduri europene – că nu se pot fura bani cât doresc politicienii, privații nu mai au de unde vira bani la bugetul de stat, neavând de unde și condiții de a dezvolta afacerea respectiva, iar în 2018 banii europeni absorbiți pentru capitalul uman sunt sub 1%. Se dau salarii mari în detrimentul investițiilor publice, și nu s-a schimbat nimic în comportamentul funcționarilor publici și nici în hățișul de documente existent.
O să vedeți dezastrul făcut în acești ani la expirarea celor șase luni de Președinție a UE, care și asta este formală, că tot de la Bruxelles se conduce.

Trăim într-o lume falsă și mediocră
Minciuna și șmecheria au luat loc concepțiilor intelectului, ne interesează doar câștiguri ușoare și, ,,să moară vecinul cu capră cu tot”. Și în Europa sunt probleme, nu numai la noi, dar noi să le vedem pe ale noastre. Pe noi nu ne va cuceri nimeni, nici nu au de ce. Nouă nu ne mai aparține decât masa umană, mințită și manevrată. Pentru ce să ne cucerească, ca să aibă încă o belea pe cap? Noi am vândut tot și acum am devenit sclavii stăpânilor noștri, cărora le-am vândut.
BNR MANEVREAZĂ masa monetară după bunul plac al unor oameni care vor să fie îngropați, dacă s-ar putea, acolo în Bancă. Se joacă cu Roborul, se joacă cu ratele oamenilor, totul ca băncile să facă profit cât mai mult. Conducerea este pe vecie, că de, fac parte din structuri internaționale, care dirijează lumea. Drepturile noastre sunt de a munci și a fi ma­nipulate.
Conducerea noastră este decorativă, se observă cu ochiul liber la toate aceste refuzuri pe care le practică. Înseamnă că refuzi propriul tău popor de a-i da o brumă de fericire. Justiția trebuie reformată radical, serviciile la fel, educația, sistemul sanitar, inclusiv în cadrul Bi­sericii s-au strecurat oameni care nu fac cinste prin comportamentul lor.
Prin hapsânitatea lor, fac ca oamenii să se depărteze de Biserică, un lucru foarte grav. Fără încredere în Armată, Biserică și fără oameni cu adevărat români, care simt și trăiesc românește, nu poți să trăiești liniștit în această lume. Noi trebuie să ne cunoaștem și să ne apărăm tradițiile, limba, pământul natal, în concluzie identitatea de a fi cu adevărat român.
,,Poporul român nu e cu nimic inferior poporului german sau francez. Că n-avem un Goethe, dar avem un
Eminescu. Din punct de vedere politic, vifornița din spațiul în care s-a desfășurat istoric poporul român, ne arată că suntem unul din marile popoare ale Europei. A reușit vreo invazie să-și impună stilul și credințele aici?“ PETRE ȚUTEA.

Al dumneavoastră același Prof .Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns