Împlinirea a 500 de ani de moartea navigatorului portughez Vasco da Gama (1469-1524) a oferit prilejul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva să organizeze, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Vasco da Gama – un navigator legendar. 500 de ani de la moarte”.
Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva, Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva.
Manifestarea a debutat cu un recital de colinde tradiționale românești susținut de un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva.
Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva a fost plină cu tineri care au dorit să afle cât mai multe despre acest personaj de legendă, unul dintre cei mai importanți navigatori europeni. Participanților li s-a prezentat o amplă, atractivă și bine documentată trecere în revistă a vieții și a meritelor lui Vasco da Gama în domeniul marilor descoperiri geografice.
Una dintre cele mai importante figuri din istoria marilor descoperiri geografice, lui Vasco da Gama îi revine meritul de a fi fost primul navigator european care a înconjurat Africa, a trecut de Capul Bunei Speranțe și a ajuns pe coasta de sud-vest a Indiei.
Pe lângă succinta biografie a navigatorului, au fost prezentate pe larg cele două călătorii pe care Vasco da Gama le-a făcut de-a lungul Africii și dincolo de ea: prima începută în 1498, cea de-a doua, în 1502.
Imagine după imagine s-a derulat „filmul” captivant al celor două expediții, locurile prin care au trecut corăbiile navigatorilor portughezi, relațiile cu băștinașii, momentele de tensiune și primejdie din timpul expedițiilor care au durat ani de zile. Întreaga „epopee” a lui Vasco da Gama a fost prezentată în contextul istoric al epocii respective, în care statele europene erau în căutarea unor căi spre Orient, spre India, spre zone de unde se puteau aproviziona cu mirodenii, mătăsuri, fildeș, aur.
Descoperirea căii maritime spre India de către portughezi a constituit unul dintre evenimentele cele mai importante din istoria comerțului portughez și a celui mondial deopotrivă.
Prezentarea a fost destinată, în principal, elevilor de liceu, ea cuprinzând numeroase informații despre unul dintre cei mai celebri exploratori care a jucat un rol crucial, asemenea lui Cristofor Columb și Fernando Magellan, în descoperirile geografice care au schimbat lumea. Participanții au urmărit cu atenție traseul celor două expediții ale lui Vasco da Gama: din Lisabona, spre Oceanul Atlantic, Insula Sfânta Elena, Capul Verde, Capul Bunei Speranțe, înconjurat pentru prima oară, apoi drumul spre India, deloc lipsit de primejdii, iar la revenirea în Portugalia, escale în insulele Canare și Azore. A fost un bun prilej pentru tinerii veniți la manifestarea bibliotecii să afle lucruri noi, captivante și foarte importante pentru înțelegerea raporturilor economice din lumea secolului XVI.
La finalul prezentării, participanților li s-au adresat întrebări despre subiectul pe care l-au urmărit, iar răspunsurile corecte au fost răsplătite cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara