„Mereu pentru oameni, mereu în ajutorul lor!” a fost deviza deputatei PSD Natalia Intotero, sub semnul căreia a stat întreaga sa activitate ca demnitar al statului român. O carieră politică de excepție, dedicată permanent hunedorenilor și nu numai lor. Natalia Intotero se află acum în fața unui nou test electoral, prilej de a-și demonstra încă o dată angajamentul ferm față de valorile și aspirațiile cetățenilor. Am dorit să știm ce proiecte le propune hunedorenilor într-un nou mandat de parlamentar.
– Ce au însemnat ultimii patru ani de activitate parlamentară și guvernamentală?
În activitatea pe care am desfășurat-o, fie ca parlamentar, fie ca ministru al familiei, tineretului și egalității de șanse, am lucrat cu inima și mi-am dedicat fiecare zi pentru a găsi soluții reale la problemele cu care se confruntă românii. În toată această perioadă, mi-am concentrat eforturile pe îmbunătățirea calității condițiilor de viață pentru cetățeni, am promovat și susținut măsuri concrete care aduc beneficii tuturor cetățenilor.
În calitate de ministru al familiei, tineretului și egalității de șanse am inițiat și coordonat programe pentru protejarea copiilor și a familiilor vulnerabile, am susținut inițiative care sprijină tinerii în educație și accesul la locuri de muncă mai bine plătite. Am făcut eforturi pentru ca fiecare copil din județul Hunedoara și din țară să aibă acces la educație de calitate, pentru a oferi un viitor mai sigur generațiilor următoare. Credința în Dumnezeu mi-a dat forța interioară să trec peste momentele grele și m-a învățat ce înseamnă să oferi din toată inima. Grija față de oameni vine din convingerea că toți merită respect și oportunități egale.
– Ce ne puteți spune despre activitatea parlamentară desfășurată până acum?
Dacă ar trebui să fac un bilanț, acesta ar cuprinde câteva sute de inițiative legislative, dintre care o parte au devenit legi, câteva sute de întrebări și interpelări, numeroase luări de cuvânt și declarații politice.
Dintre legile pe care le-am inițiat și susținut aș aminti cea prin care anul 2025 a fost declarat Anul Național al Copilului în România. Am inițiat și finalizat creșterea alocațiilor de stat pentru copii și a indemnizațiilor pentru mame. Am sprijinit reglementarea ca instituțiile să nu mai aibă voie să ceară copii după documente emise de către stat.
Am promovat și legalizarea asistenței medicale mobile, astfel încât persoanele cu probleme de sănătate din zone fără spitale să poată beneficia de servicii sanitare la domiciliu.
Am ținut foarte mult să existe baza legală pentru înființarea Registrului județean unic de evidență a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, astfel încât acești copii să poată beneficia de sprijin și suport psihopedagogic.
Nu în ultimul rând, am promovat și adoptat legea care stabilește că toți studenții din România vor beneficia de reduceri la transportul public, inclusiv cei înmatriculați la forme de învățământ cu frecvență redusă / la distanță.
– În eventualitatea în care veți primi votul hunedorenilor pentru un nou mandat parlamentar, ce priorități v-ați stabilit?
Îmi voi dedica întreaga energie implementării Strategiei Naționale „Copii Protejați, România Sigură” 2023-2027 și Garanției Europene pentru Copii. Acțiunile cuprinse în această strategie au ca scop principal reducerea sărăciei și excluziunii sociale pentru 500.000 de copii, până în 2030. Strategia cuprinde, de asemenea, acțiuni și proiecte în sprijinul copiilor, tinerilor și persoanelor victime ale violenței.
– Iar în plan legislativ?
Prioritățile mele pentru 2024-2028 sunt inițiative legislative care să susțină creșterea calității vieții și creșterea demografică. În acest sens, educația rămâne o urgență pentru România. Acest lucru a fost asumat și în Programul de Guvernare al PSD pentru 2025-2028. Din acest motiv, sunt prevăzute peste 6 miliarde de euro pentru creșterea calității sistemului de educație prin investiții în infrastructură, în pregătirea profesorilor, dar și cu scopul de a reduce abandonul școlar în rândul copiilor care aparțin categoriilor sociale vulnerabile.
La acestea se adaugă programe speciale pentru prevenirea consumului de droguri sau alcool, reducerea numărului de mame minore și al elevilor supraponderali. Sunt de asemenea prevăzute și alte măsuri în beneficiul tinerilor, cum ar fi: scutirea de CASS pentru studenți și masteranzi; impozit pe venit zero pentru persoanele sub 26 de ani, care au salariul minim pe economie; programe de sprijin pentru tinerii antreprenori (Student First Company, Start-Up Revolution); prime de stabilitate timp de 2 ani, oferite de stat tinerilor care se angajează pentru prima oară cu contract pe perioadă nedeterminată sau subvenție în valoare de 2.250 de lei pe lună pentru firmele care angajează persoane sub 30 de ani, aflate în șomaj de peste 6 luni.
– Cu ce gânduri veniți către hunedoreni?
Vin acum în fața hunedorenilor cu aceeași determinare și dorință de a realiza proiecte extraordinare pentru județul Hunedoara. Oamenii mi-au oferit încrederea lor pentru a-i reprezenta și sunt hotărâtă să lupt și în continuare pentru un trai mai bun pentru toți hunedorenii. Știu că succesul nu vine niciodată singur și că doar prin muncă în echipă putem aduce schimbările pe care ni le dorim.
Candidez cu convingerea că împreună putem continua efortul comun de dezvoltare a județului Hunedoara. 2024-2028 este un mandat în care activitatea trebuie să continue prin implicarea susținută a Parlamentului, Guvernului și Consiliului Județean. „Hunedoara puternică, Hunedoara unită”, acesta este obiectivul pe care ni-l propunem în următorii patru ani!
– Vă mulțumesc.
Comandat de Partidul Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Hunedoara • Realizat de Accent Media SRL • CMF: 11240017