În perioada 31.10.2024 – 08.11.2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au desfășurat acțiuni de control în contextul Campaniei naționale privind verificarea modului de respectare de către angajatori a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.
Cetățenii străini non UE, pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de O.G. nr. 24/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea Codului Muncii. Angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină avizul de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări și să întocmească contract individual de muncă cu respectarea Codului Muncii și a H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților.
Obiectivele acestei campanii au fost de a identifica și combate munca nedeclarată a străinilor pe piața muncii din România, de a verifica modul în care angajatorii respectă prevederile legale privind timpul de muncă, timpul de odihnă și garantarea plății salariului de bază minim brut pe țară.
În cadrul acestor acțiuni de control, au fost efectuate 36 de controale în domeniul relațiilor de muncă, constatându-se un număr de 41 de deficiențe, pentru care s-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și respectarea prevederilor legale.
Printre principalele deficiențe constatate, regăsim lipsa acordării sporurilor pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală și în weekend, lipsa acordării repausului săptămânal, lipsa pontajelor, lipsa contractului colectiv de muncă și lipsa unei copii a contractului individual de muncă la punctul de lucru.
Totodată, s-a aplicat un număr de 23 de sancțiuni contravenționale, dintre care o amendă în valoare de 1.500 lei.
Această campanie de control a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor, diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și după caz, aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Adrian Florin BOZDOG
Inspector șef,
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara
Cristina CREȚ
Consilier CCRP,
Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara